Budi dio naše mreže
Izbornik

Manifestacija „Korizma u pjesmi i jelu“

Josipovac (IKA)

Prva manifestacija u organizaciji KUD-a „Josipovac“ i župe sv. Luke, evanđelista – Josipovac 2, pod nazivom „Korizma u pjesmi i jelu“ održana je u nedjelju 31. ožujka u župnoj crkvi Sv. Luke.

Pjesmom i jelima predstavili su se Udruga „Šokačka grana“ – Osijek, ŽVS „Bocanjevčanke“ – Bocanjevci, HKUD „Harkanovci“- Harkanovci, KUD „Seljačka sloga“ – Šljivoševci te domaćin KUD „Josipovac“ pod ravnanjem voditeljice Pjevačke sekcije Marije Klasić Petrović. Prigodni korizmeni napjevi žalovitog su prizvuka te pozivaju na molitvu i pokoru. Glazbeno su nasljeđe nepoznatih vjernika i umjetnika različita po porijeklu i vremenu nastajanja.

Nakon koncertnog dijela pjevačkih skupina odjevenih u narodne nošnje i uručenja zahvalnica, druženje je nastavljeno u župnoj dvorani uz predstavljanje jela na ukrašenim stolovima koja su posjetitelji i degustirali. Jela su pripravljena po starinskoj recepturi, karakteristična za korizmeno razdoblje posta – bez mesa i ribe.

Izražena je želja organizatora da manifestacija postane tradicionalna uz posebnu zahvalu župi sv. Luke i župniku Ivici Rebiću, gostujućim društvima i župljanima.

Ključne riječi:
Josipovac korizma manifestacija