Budi dio naše mreže
Izbornik

Markovo u Laćarku i Staroj Binguli

Laćarak/Stara Bingula (IKA/TU)

Na blagdan sv. Marka, u ponedjeljak 26. travnja u Staroj Binguli održan je blagoslov polja.

Riječ je o tradicionalnom blagoslovu polja koji je uobičajen za blagdan svetoga Marka, evanđelista. Obred blagoslova predvodio je vlč. Ivica Zrno, župnik Župe sv. Ane u Laćarku kojoj pripada filijalna zajednica sv. Petra u Staroj Binguli.

Na početku blagoslova, pozdravljajući sve okupljene, vlč. Ivica Zrno je rekao da su se okupili na polju, jer žele zamoliti Gospodina da blagoslovi njih, njihove obitelji, selo i sav rad tijekom cijele godine.

„Znamo da možemo uložiti obilje truda, ali bez Gospodina jednostavno ne ide. Naš dolazak ovdje pokazatelj je da tražimo Gospodinov blagoslov. Ako se prisjetimo prošle godine, znamo da nam nije bilo moguće okupiti se. Stoga neka u svakome od nas živi svijest da nam je svaki dar od Boga istinski blagoslov. Neka nam ovaj blagoslov bude i podsjetnik na potrebu zahvale Bogu na svakom Njegovom daru. Neka je Bogu na slavu, a nama na vjerničku izgradnju“, rekao je vlč. Zrno.

Vjernici iz Stare Bingule su u velikom dijelu poljoprivrednici, vinogradari i voćari, te je organiziranje markovskog blagoslova među njima pokazalo veoma lijepe rezultate, a svake godine se bilježi lijepi broj sudionika.

Nakon blagoslova u Staroj Binguli, vlč. Zrno predslavio je euharistiju u župnoj crkvi u Laćarku gdje je također održan markovski blagoslov polja i usjeva.