Budi dio naše mreže
Izbornik

Markovski blagoslov polja u Staroj Binguli

Stara Bingula (IKA)

Uoči blagdana sv. Marka evanđeliste u subotu 24. travnja održan je tradicionalni blagoslov polja u Staroj Binguli. Obred blagoslova predvodio je vlč. Ivica Zrno, župnik Župe svete Ane, majke Blažene Djevice Marije u Laćarku, kojoj pripada filijalna zajednica svetog Petra apostola u Staroj Binguli.

Pozdravljajući okupljenje, vlč. Zrno je rekao: „Okupili smo se na polju jer želimo zamoliti Gospodina da blagoslovi nas, naše obitelji, naše selo i sav naš rad koji marljivo izvršavamo cijele godine. Znamo da možemo uložiti obilje truda, ali bez Gospodina jednostavno ne ide. Naš dolazak ovdje pokazatelj je da tražimo Gospodinov blagoslov. Ako se prisjetimo prošle godine, znamo da nam nije bilo moguće okupiti se. Stoga neka u svakome od nas živi svijest da nam je svaki dar od Boga istinski blagoslov. Neka nam ovaj blagoslov bude i podsjetnik na potrebu zahvale Bogu na svakom Njegovom daru. Neka je Bogu na slavu, a nama na vjerničku izgradnju“.

Obred je, prema želji vjerničkog puka, upriličen večer uoči blagdana svetog Marka, jer blagdan pada na nedjelju, te bi bilo nemoguće organizirati blagoslov u polju, kako se to radi već godinama. Vjernici iz Stare Bingule su velikim dijelom poljoprivrednici, vinogradari i voćari, a na markovskom blagoslovu redovito bude lijepi broj sudionika. Blagoslov se organizira u polju, a svake godine druga obitelj preuzima ulogu domaćina, te se s njihovog obiteljskog posjeda, pokraj polja, moli za blagoslov cijeloga sela i svih poljoprivrednih, vinogradarskih i voćarskih djelatnosti. Samim time može se govoriti o jedinstvenom obliku blagoslova u Srijemskoj biskupiji. Posebnost ovogodišnjeg markovskog blagoslov bila je vidljiva i u starosnoj dobi sudionika. Naime, među svim okupljenim vjernicima bili su najstarija župljanka s punih 81 godinu i najmlađi župljanin star osam mjeseci.