Budi dio naše mreže
Izbornik

Matejevo u Širokoj Kuli

Široka Kula (IKA)

Župa sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavila nebeskog zaštitnika 27. rujna misnim slavljem koje je predvodio umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u suslavlju domaćeg župnika Široke Kule i Ličkog Osika preč. Luke Blaževića. 

Biskup Bogović u blagdanskoj homiliji istaknuo je da su Evanđelja puna primjera i prispodoba od kojih se svaka može primijeniti na svako vrijeme i prostor te je govorio o primjeru sv. Mateja danas.

„Židovi misle da je Matej grešnik jer se dao u službu okupatora i domaćih izdajnika. Još je opasnije što oni sebe smatraju da im pred Bogom pripada trajno prva pozicija i da je ne mogu izgubiti, da mogu privatizirati istinu i pravdu, zasužnjiti ih. Drugi nema pravo na istinu, a oni – po potrebi – imaju pravo i na laž. Međutim, Isus naviješta da se svatko može obratiti u svako vrijeme i da se svatko treba neprestano obraćati prema Bogu. Nema za Boga zapečaćenih i trajnih pozicija na zemlji. Koliko je to privatiziranje istine i pravde pogrešno vidi se po tome što je taj „Božji“ narod odbacio i osudio Božjeg poslanika.

Drugi je primjer kada Isus dolazi do carinika Mateja. Bio je on izložen stalnim pogledima prezira i mržnje od svojih sunarodnjaka. Kad odjednom dođe jedan koji je svrnuo na njega svoj milostivi i milosrdni pogled. Koje li svjetlo obasja njegovu dušu! Kad ga je taj pozvao, nije mu bilo teško poći za njim. Bilo mu je lako napustiti prijašnju poziciju. Prema Židovima Matej je i dalje izdajnik, a za osudu je i onaj koji ga je primio u svoje društvo. Toga treba pratiti ne zato da se od njega nešto nauči, nego zato da bi se mogla dignuti optužnica protiv njega. Božje zapovijedi su napustili radi svojih odredaba. Mi određujemo tko je pravednik a tko grešnik; zahtijevamo za sebe stalni status pravednika – sami su sebi lagali.

I tako su oni stvorili ozračje u kojemu su Bogu priječili da dođe do riječi, koji su smatrali da su naslov Božjeg naroda primili u trajno i bezuvjetno vlasništvo, na temelju toga počeli kovati urotu protiv Božjeg poslanika. Dovest će Isusa pred predstavnika okupatorske vlasti (zbog koje su odbacivali Mateja) i žestoko zahtijevati da ga se osudi na smrt.

U svijetu je bilo i bit će onih koji uzurpiraju sebi pravo na istinu i pravdu. Imamo primjera da su pobjednici 1945. privatizirali istini i pravdu. Imali su uvijek pravo jer su pobjednici. Istina ako ju je poraženi rekao, za takve nije istina. I na kraju dođe do toga da protivnik nema pravo na istinu, a pobjednik ima pravo i na laž. Revizioniste treba osuditi i – po mogućnosti – progoniti. Put ljudskog spasenja je u tome da se damo od Boga poučiti, a ne nastojati Bogu sužavati djelovanje. Dajmo uvijek prednost Kristovoj poruci, koji je jedini spasitelj, a drugi su u mjeri u kojoj prihvate Njega, koji je put, istina i život. Na taj put stao je sv. Matej i zato je zaslužio da nam bude uzor, zaključio je biskup Bogović.