Budi dio naše mreže
Izbornik

Matica hrvatska zaključila EU projekt socijalne inkluzije kroz kulturu

Zagreb (IKA)

Matica hrvatska je svečano zaključila Projekt "Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca" i predstavila njegove rezultate u srijedu 28. rujna u Matičinoj Velikoj dvorani u Zagrebu.

Riječ je o prvom EU projektu Matice hrvatske s ciljem unaprjeđenja kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama edukacijom novinara i proizvodnjom medijskih sadržaja, s naglaskom na socijalnu uključenost kroz kulturu. 

Projekt se provodio od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2022. u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu te Udrugom Pragma. Vrijedan je 1,39 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog socijalnog fonda te 15 posto iz državnog proračuna.

U okviru projekta, tijekom dvije godine u časopisu Vijenac  u posebnom prilogu pod nazivom Inkluzija, kroz 44 broja objavljeno je 264 članaka. Pisalo ih je 20 novinara predvođenih urednikom Borisom Beckom. Svi objavljeni brojevi Inkluzije dostupni su za čitanje i online.

“Mi smo u Matici beskrajno sretni i ponosni što smo imali sreću i zadovoljstvo biti dio ovog projekta, s kojim na dobitku nije samo naš dvotjednik Vijenac i Matica hrvatska, nego i cijelo naše društvo”, rekao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. „Tematiziranje ranjivih skupina važno za sve nas i završetak Inkluzije nije završetak našeg senzibiliteta za ranjive skupine i za ove teme. Svi smo obogaćeni i nastavit ćemo s ovim temama i dalje”, poručio je Gavran.

„Razmišljali smo u Vijencu kako otvoriti prostor za mnoge važne teme u Hrvatskoj koje su ostajale u medijskoj sjeni i upravo nam je ovaj projekt i poziv Mediji zajednice pružio tu mogućnost”, rekao je voditelj projekta i glavni urednik Vijenca Goran Galić. Napomenuo je da su puno toga naučili kroz dvije godine projekta Inkluzije i otkrili mnoge teme koje su, iako ne dominiraju našim medijima, itekako važne. “Pisali smo o potrebama ranjivih skupina u našem društvu, ali i o njihovim uspjesima i talentima. Otkrili smo brojne pojedince koji grade bolju i uspješniju Hrvatsku, koji razvijaju kulturu, umjetnost, znanost… Oni pokazuju da dob, spol, dislociranost ili bolest ne moraju biti ograničenje”, istaknuo je Galić. Smatra da postoje pomaci u našem društvu, ali da treba još puno raditi na profesionalizmu u našem novinarstvu te da ne trčimo u komercijalnim medijima za profitom, nego da se usmjerimo na čovjeka.

U sklopu završnog događanja predstavljen je i priručnik za novinare Izvješćivanje o ranjivim skupinama. „Ovaj projekt zaista popunjava prazninu u edukaciji novinara”, smatra jedan od autora i suradnika na priručniku Igor Kanižaj. „Ono što smo prepoznali kroz istraživanje i studije, sad smo uspjeli organizirati kroz konkretne praktične aktivnosti, radionice, posebnim prilogom unutar Vijenca Inkluzijom te priručnikom koji će novinarima uvelike olakšati rad”, zaključio je Kanižaj. Također, u sklopu projekta održano je 12 jednodnevnih radionica i webinara za 20 novinara.

Dodijeljene su i nagrade “Inkluzija” za novinarska postignuća Anđeli Vidović, Klari Jakobović i Andriji Tunjiću. Na ostvarenim rezultatima Matici i Vijencu čestitala je Jasna Vaniček Fila iz Ministarstva kulture i medija. Najavila je novi Javni poziv usmjeren na unaprjeđenje medijske pismenosti pripadnika ranjivih skupina, koji će biti uskoro raspisan.

Sudionici projekta Inkluzija u Matici hrvatskoj / Foto: Mirko Cvjetko