Budi dio naše mreže
Izbornik

Medalje sv. Vida naknadno uručene Ivici Dražiću i Zrinjku Lučiću

Rijeka (IKA)

U Ordinarijatu Riječke nadbiskupije u četvrtak 18. lipnja generalni vikar mons. Emil Svažić uručio je Medalje zahvalnosti sv. Vida dvojici zaslužnih vjernika laika koji iz opravdanih razloga nisu mogli nazočiti službenoj dodjeli u nedjelju 14. lipnja.

Na prijedlog riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića, Medalja sv. Vida dodijeljena je g. Ivici Dražiću za doprinos i zalaganje u radu za karitativne i zdravstvene ustanove Riječke nadbiskupije, dok je na prijedlog crikveničkog dekanata za ustrajan i samozatajan rad u Župi sv. Martina priznanje uručeno g. Zrinjku Lučiću iz Grižana.

Čestitajući dobitnicima, mons. Svažić zahvalio im je na ustrajnom radu potaknuvši ih da im priznanje bude poticaj za daljnje zalaganje u služenju mjesnoj Crkvi. G. Dražić je na dodjeli bio u pratnji supruge, a g. Lučić u pratnji župnika vlč. Tomislava Ćurića.

Medalje zahvalnosti sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima dodjeljuju se od 2004. godine i obilježavanja 1700. obljetnice mučeništva sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Na licu medalje nalazi se ikonografski prikaz scene u kojoj se dječak Vid, u pratnji svojih odgojitelja, susreće s rimskim carem Dioklecijanom, a iznad je prikazan Duh Sveti u liku goluba. Na rubovima kružnice ispisano je velikim slovima: SVETI VID – ZAŠTITNIK RIJEČKE NADBISKUPIJE, a na naličju Medalje dominira pročelje katedrale sv. Vida.