Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodni volonterski projekt "72 sata bez kompromisa" započeo u Zagrebu

Zagreb (IKA)

"72 sata bez kompromisa", međunarodni volonterski projekt koji se provodi u 10 europskih zemalja, svoje otvorenje imao je 17.10. u 11 gradova diljem Hrvatske. Volonterski maraton u šestoj godini organiziran je u Dubrovniku, Metkoviću, Sinju, Splitu, Zadru, Karlovcu, Zagrebu, Suhopolju, Sisku, Slavonskom Brodu i Osijeku. Mlade volontere, njih čak 3000, očekuje 400 različitih volonterskih akcija u planu koji predviđa 40 tisuća volonterskih sati. 

Početak projekta namijenjenog mladim ljudima od 16 do 30 godina u glavnom gradu Republike Hrvatske obilježen je večernjim misnim slavljem u bazilici Presvetog Srca Isusova, nakon kojeg je uslijedila podjela majci i materijala volonterima. U Zagrebu je ove godine prijavljeno više od 950 volontera koji će kroz 125 akcija stvarati poznanstva i koristiti se svojim talentima te znanjima.

Maša Čotić voditeljica je promocije za Zagreb, a istaknula je kako se važnost projekta otkriva u velikom interesu mladih ljudi za volontiranje, jer mladi u sebi već imaju potrebna znanja i predispozicije kako bi se okušali u volontiranju.

“Mladi danas vape da im se dopusti kako bi radili nešto korisno i pridonijeli zajednici. Meni su u ovom projektu dani poticaj, vrijeme, prostor, sloboda i ohrabrenje da pokušam napraviti nešto za drugu osobu, za lokalnu zajednicu, za naše društvo”, poručila je Čotić.

“72 sata bez kompromisa” / Foto: Filip Rašković /

Volonter Ivan akciji se pridružio na preporuku prijatelja i zbog želje da svoje vrijeme podari drugome u služenju. U 72 sata koje će provesti pomažući potrebitima, očekuje obostranu korist.

“Želim da nama koji služimo bude lijepo, da se veselimo, radujemo i stvaramo nova prijateljstva, a oni kojima ćemo služiti da im budemo na korist i uljepšamo život kroz male stvari”, rekao je Ivan i dodao da je ovakav projekt bitan zbog primjera koji se pruža drugim ljudima, danas kada u materijalnom svijetu zaboravljamo na osmijeh, stisak ruke i lijepu riječ.

“72 sata bez kompromisa” / Foto: Filip Rašković /

Voditeljica projekta u Zagrebu Anamaria Malešević kazala je da su ove godine pripremili 125 radno-ekoloških i socijalnih akcija, a cilj im je obojiti hrvatsku zelenom bojom i dobrim djelima.

“Iz godine u godinu broj i brzina prijava raste. Najčešći razlog prijave za volontiranje je usmena preporuka prijatelja ili člana obitelji koji je sudjelovao prijašnjih godina na projektu. Mnogo se stvari odvija kroz ta tri dana u našoj neposrednoj blizini, na fizičkoj i duhovnoj razini. Od malih dijela nastaju veliki poticaji koji se onda očituju i na razini Hrvatske, a no što se dobije u 72 sata ne može se opisati niti sa 72. tisuće riječi”, zaključila je Malešević.