Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodno udruženje egzorcista izabralo novo vodstvo

Sacrofano (IKA)

Međunarodno udruženje egzorcista izabralo je novo vodstvo na 14. međunarodnom skupu održanom od 25. do 30. rujna 2023. u Kući duhovnosti „Fraterna Domus“ u Sacrofanu, prigodom kojeg im je poruku poslao i papa Franjo, izvijestila je Agencija SIR.

Međunarodni skup održan je prvi put nakon 2018. godine, zbog pandemije koronavirusne bolesti. Okupila su se 203 svećenika egzorcista sa svih kontinenata i stotinjak pomoćnika egzorcista.

Za novog predsjednika Međunarodnog udruženja egzorcista izabrali su mons. Karela Orlita, kanonskog pravnika iz češke biskupije Brno. Dosadašnji predsjednik u dva uzastopna mandata, o. Francesco Bamonte, iz Rimske biskupije, izabran je za potpredsjednika.

U uvodnom govoru o. Bamonte se vratio na početke udruženja, podsjetivši da je 2012. godine imalo 250 članova, a sada ih ima oko 900.

Američki egzorcist o. Robert-Joel Cruz potom je iznio analizu blagoslova i sakramentala – istinskog i pravog duhovnog „obrambenog i napadačkog“ oružja.

Uslijedio je prikaz slučaja s. Tomasine Pozzi, rodom iz talijanskog Sondrija, koja je tijekom svog redovničkog života bila izložena najtežem đavolskom uznemiravanju, koji je opisao o. Bamonte.

Mons. Orlita okupljenima je predstavio izvješće o davanju biskupove dozvole za vršenje egzorcizama, naglasivši neke aspekte o dozvoli vezane uz teritorij, s obzirom na okružje u kojem egzorcist može i mora obavljati svoju službu i s obzirom na one koji su njegove službe potrebiti.

Nadalje, o. Piermario Burgo, egzorcist i kanonski pravnik, govorio je o mogućnosti vršenja egzorcizma nad nekatolicima.

Argentinac Cristian Cabrini se potom osvrnuo na faze svoga svećeničkog i egzorcističkog zvanja.

Tijekom radnih dana skupa nizale su se brojne druge točke. Slavljima euharistija predsjedali su vicegerent Rimske biskupije mons. Baldassare Reina, biskup Civite Castellane mons. Marco Salvi i tajnik Dikasterija za kler mons. Andrés Gabriele Ferrada Moreira.

Papa Franjo je u poruci sudionicima koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin da „trenutci produbljivanja egzorcističke službe, osjetljive i nikad potrebnije, potiču na predanost mudrom praćenju vjernika koji su posebno potrebiti ozdravljenja i duhovnog oslobođenja“, objavio je SIR.

Sveti Otac potaknuo je egzorciste da u središtu njihovoga poslanja bude Riječ Božja da bi s obnovljenim žarom naviještali poruku spasenja te im je udijelio apostolski blagoslov.

Međunarodno udruženje egzorcista osnovali su 1994. o. Gabriele Amorth i o. René Chenesseau. Kongregacija za kler ga je 2014. priznala kao privatno vjerničko društvo.