Budi dio naše mreže
Izbornik

Međuprovincijski seminar za juniorke Školskih sestara franjevki

Visoko (IKA)

U franjevačkome samostanu sv. Bonaventure u Visokom od 4. do 7. studenoga održan je međuprovincijski seminar za juniorke na kojemu su sudjelovale su 22 Školske sestre franjevke s privremenim zavjetima iz Mariborske, Splitske, Bosansko-hrvatske i Mostarske provincije s odgajateljicama s. Slavicom Barbarić i s. Radmilom Ilinović, objavljeno je na mrežnoj stranici Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH.

Voditelj seminara bio je fra Marinko Pejić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a tema je bila „Opomene sv. Franje“.

Susret je počeo molitvom Večernje, a zatim je nazočne pozdravila s. Željka Dramac, provincijska predstojnica Bosansko-hrvatske provincije Prečistoga srca Marijina. S. Željka je istaknula razlog boravka i održavanja seminara upravo u Visokom. Može se slobodno reći da je ovo mjesto kolijevka Bosansko-hrvatske provincije. Tu sestre dolaze na poziv franjevaca i pokušavaju zaživjeti vlastitu karizmu pomažući fratrima u njihovu radu, a ovo je ujedno bilo prvo provincijsko sjedište.

Kroz iscrpna predavanja fra Marinko sestrama je pokušao približiti lik sv. Franje, oslanjajući se ne samo na Opomene, nego i na druge Franjine spise. Važno je upoznati vlastitu franjevačku tradiciju, osobito duhovnu, a ona je duboka, suvremena, aktualna. Započeli su od Franjine mladosti kada on provodi lagodan život, posvećen zabavi i pjesmi. Zatim dolazi događaj koji potpuno mijenja Franjin život, susret s gubavcem. Upravo mu taj susret s patnjom, boli i smrću, susret s onim čega se najviše bojao, pomaže u promjeni. Franjo prestaje obožavati samoga sebe i otkriva Boga, Boga koji je siromašan i blizak čovjeku. Temeljno je ovo Franjino duhovno iskustvo kroz kojega promatra svijet drugim očima, iskustvo koje ga pokreće. Tada Franjo započinje svoj „izlazak iz svijeta“, ali ne napušta dotadašnji svijet, nego mijenja sebe – svoje srce. Ulazi u Božji svijet, u evanđeosku logiku, po milosti osjeća da treba odvratiti pogled od samoga sebe, želje da bude u središtu i pristaje okrenuti se drugima. I mi smo pozvani činiti isto. Odvraćati pogled od sebe, ali se ne bojati susreta sa samima sobom, vlastitim ranama i bolima jer upravo tada započinje prilika za promjenu i istinsko obraćenje. Trebamo poput Franje biti blizu bratu čovjeku, ali ne udaljavajući se od Boga čije lice drugi trebaju otkriti u susretu s nama, istaknuto je na seminaru.

Tijekom seminara sestre juniorke imale su priliku upoznati bogatu povijest visočkog samostana i gimnazije te franjevačkog samostana sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.