Budi dio naše mreže
Izbornik

Od 1. prosinca iz Hrvatske u Sjedinjene Države - bez viza

Zagreb/Washington (IKA)

Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza, ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država, napisao je u utorak 28. rujna na svome službenom Twitter profilu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Također, u novijoj objavi na Twiteru u utorak popodne 28. rujna ministar Božinović se u ime Vlade Republike Hrvatske zahvalio Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država koji ga je “upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza”.

U izjavi za Hinu, ministar Božinović  ocijenio je da izuzeće od viza predstavlja veliko postignuće, potvrdu strateškog partnerstva i povjerenja, ali i predanog rada.

“No, najveću vrijednost ove odluke u konačnici će osjetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja”. To će također, dodao je Božinović, pridonijeti i gospodarskoj suradnji.

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a je ranije priopćilo da je ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas u koordinaciji s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u utorak 28. rujna Hrvatsku uvrstio na popis država sudionica tzv. Programa izuzeća od viza (VWP).

Prema priopćenju, najkasnije 1. prosinca, Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) će omogućiti hrvatskim državljanima da se prijavljuju za poslovna ili turistička putovanja u trajanju do 90 dana bez ishodovanja vize, dodaje se u priopćenju.

“Današnje uvrštavanje Hrvatske u Program izuzeća od viza važno je priznanje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa naših dviju zemalja”, izjavio je Mayorkas.

Mayorkas je čestitao Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a nakon što je ispunila stroge kriterije.

“Radujem se nastavku naše bliske suradnje na ključnim prioritetima”, dodao je Mayorkas.

Izvorno priopćenje Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a na engleskom jeziku je na sljedećoj poveznici:
Secretary Mayorkas Announces Designation of Croatia as a New Participant in the Visa Waiver Program

Program izuzeća od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost, navodi se u priopćenju iz Washingtona.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u priopćenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno, izvijestila je Hina u utorak 28. rujna.