Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministar Grlić Radman u Krakovu s bivšim osobnim tajnikom sv. Ivana Pavla II., kardinalom Stanisławom Dziwiszem

Zagreb (IKA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u subotu, 9. travnja s kardinalom Stanisławom Dziwiszem u Krakovu tijekom dvodnevnog radnog posjeta Republici Poljskoj.

Kardinal Dziwisz bio je bliski prijatelj i dugogodišnji osobni tajnik sv. Ivana Pavla II., kojega je pratio još na konklavi 1978. godine kada je izabran za papu. Nakon smrti sv. Ivana Pavla II. 2005. godine, Dziwisz je imenovan nadbiskupom Krakova i tu je dužnost obnašao do 2016. godine.
Ministar Grlić Radman iskoristio je priliku izraziti zahvalnost na predanom angažmanu sv. Ivana Pavla II., kao i na osobnom angažmanu kardinala Dziwisza, tijekom odlučujućih trenutaka hrvatske povijesti. Dodao je kako je djelovanje Svete Stolice u tim trenucima bilo bez presedana te da je bilo iznimno važno za postizanje međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
Na susretu je bilo govora i o blaženom Alojziju Stepincu izrazivši nadu i uvjerenje da će hrvatski narod doživjeti satisfakciju da bude proglašen svetim. Prisjetili su se impresivnih svjedočanstva vjere kardinala Stepinca iz najmračnijih dana dvadesetog stoljeća te istaknuli da možemo biti zahvalni na ljudima poput blaženog kardinala Alojzija Stepinca.
Tijekom boravka u Krakovu, ministar Grlić Radman također je posjetio Svetište Božjeg milosrđa i Samostan sestara Majke Božjeg Milosrđa, kao i Svetište sv. Ivana Pavla II., uključujući hrvatski Oratorij sa slikom Ivana Pavla II., blaženog Alojzija Stepinca i Majke Božje Bistričke s Djetetom.
Tijekom prvog dana posjeta ministar je u Varšavi sudjelovao u primopredaji humanitarne pomoći Poljskom Crvenom križu od Hrvatskog Crvenog križa, namijenjene za izbjeglo i raseljeno stanovništvo uslijed ukrajinske krize.
Hrvatska je solidarna s Poljskom u pružanju pomoći te nastavlja prikupljati donacije.