Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministar Medved u emisiji Aktualno HKR-a: Ekshumirane žrtve iz Jazovke bit će teško identificirati

Zagreb (IKA)

U emisiji Aktualno 24. srpnja o ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava iz jame Jazovke razgovarali su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnik Hrvatskog obrednog zdruga „Jazovka“ Žarko Jerković i upravitelj župa u Krašiću i Oštrcu vlč. Ivan Vučak.

Ministar Medved kazao je kako Ministarstvo redovito provodi istraživanja i probna iskapanja na mjestima gdje bi se mogli nalaziti posmrtni ostatci žrtva iz 2. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Među posljednjim ekshumacijama istaknuo je one u Brdovcu, Garešnici, Maceljskom gorju, Gračanima, Tuškancu i Savskoj ulici u Zagrebu.

Posljednjom ekshumacijom iz jame Jazovke utvrđeno je kako su u njoj bili posmrtni ostatci najmanje 814 osoba. Nakon ekshumacije jama je još jednom detaljno pregledana kako bi bilo sigurno da su svi posmrtni ostatci izneseni na površinu. Pronađene kosti, a eventualno i identifikacijske oznake analizirat će se na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku kako bi se utvrdili spol i dob žrtava, kazao je ministar. Napomenuo je kako pri ekshumaciji nije bilo moguće individualizirati kosti žrtava zbog njihove brojnosti.

Na pitanje g. Jerkovića hoće li se provesti DNK analiza posmrtnih ostataka kako bi žrtve mogli pokopati zainteresirani članovi njihovih obitelji, ministar Medved istaknuo je kako će žrtve biti teško identificirati s obzirom na stanje posmrtnih ostataka, protok vremena i broj žrtava. Međutim, ostavio je otvorenom mogućnost da se neke žrtve naknadno identificiraju.

Vlč. Vučak kazao je kako je 22. lipnja kod Jazovke 30. godinu zaredom slavljena misa ne znajući da će ubrzo doći do ekshumacije. Napomenuo je kako se Jazovka nalazi u Župi sv. Marije Magdalene čija je svetkovina bila 22. srpnja te je istaknuo kako nam ona kao blagovjesnica Uskrsloga budi nadu u uskrsnuće. Stoga svaki čovjek ima pravo na dostojanstven ukop „da mu se zahvali na njegovom životu, na svemu onomu što je činio“ te da „molimo Isusovo milosrđe“. U toj nadi uz ekshumirane ostatke održana je prigodna molitva. Istaknuo je kako se molio i „za počinitelje tih stravičnih zločina, gdje čovjek ne može svojim zdravim razumom uopće razumjeti da bi to netko mogao učiniti“.

Podsjetio je i na 3 časne sestre milosrdnice koje su odvedene iz bolnice i ubijene kod Jazovke kao i još jedna služavka Malog Isusa. Za njih je u tijeku proces za beatifikaciju. Kao upravitelj mjesnih župa istaknuo je kako mještani znaju i za druga mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostatci žrtava, kao pored kapele sv. Ivana Krstitelja u Krašiću, te bi ih trebalo istražiti. Također je napomenuo kako su još uvijek živi svjedoci tih zločina.

G. Jerković rekao je kako Zdrug želi na jedinstven način komemorirati žrtve na razini cijele Hrvatske. Kazao je kako nije imao saznanja o točnom broju žrtava u Jazovki. Pretpostavljalo se da ih ima 447. Istaknuo je kako će se Zdrug i dalje zalagati za sustavno istraživanje koje podrazumijeva otkrivanje, iskapanje, identifikaciju, stvaranje banke s DNK-om žrtava i članova obitelji, te progon izvršitelja i naredbodavaca. Izrazio je želju Zdruga da se nakon analize posmrtni ostatci pokopaju kod Jazovke.