Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministrica Pejčinović Burić s nadbiskupom Gallagherom

Zagreb (IKA )

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u petak 12. listopada s tajnikom za odnose s državama Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, koji na poziv Hrvatske biskupske konferencije boravi u posjetu Republici Hrvatskoj prigodom obilježavanja 20. obljetnice ratifikacije Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima.

Na sastanku su još jednom potvrđeni odlični bilateralni odnosi zasnovani na čvrstim i trajnim vezama Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Istaknuta je obostrana opredijeljenost za dalje unaprjeđenje međusobnih odnosa, te suradnja u pitanjima od obostranog interesa pred međunarodnim forumima.

Sugovornici su razgovarali o potrebi očuvanja europske perspektive svih država Jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu i položaj hrvatskog naroda. Riječi je bilo i o procesu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca.

Ministrica Pejčinović Burić i nadbiskup Gallagher pohvalili su održavanje Dana hrvatske glagoljice u Vatikanu u studenome 2018. godine. Tom će prigodom 17. studenoga u Papinskoj bazilici Sv. Marije Velike, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i HAZU biti postavljena ploča na glagoljici. Uz otkrivanje ploče, u bazilici će biti upriličeno svečano euharistijsko slavlje na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku, koje će služiti biskupi Hrvatske biskupske konferencije. Predviđeno je i održavanje znanstvenog skupa i otvaranje izložbe o hrvatskoj liturgiji kroz više od tisućljeće pod zajedničkim nazivom „Bogu, na svom jeziku“.