Budi dio naše mreže
Izbornik

Mirovni susret građanskih i crkvenih vođa Južnoga Sudana u Vatikanu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo prihvatio je prijedlog canterburyjskoga nadbiskupa Justina Welbyja da se u Domu Svete Marte u Vatikanu 10. i 11. travnja održi duhovna obnova uz sudjelovanje najviših građanskih i crkvenih vlasti Južnoga Sudana, potvrdio je 9. travnja privremeni ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessndro Gisotti, koji je o toj mogućnosti govorio još prošloga tjedna.

Od građanskih vlasti na susretu sudjeluju članovi Predsjedništva Republike Južnoga Sudana, koji će u skladu sa sporazumom (Revitalised Agreement on the Resolution of Conflict in South Sudan) potpisanim 12. rujna u Addis Abebi, 12. svibnja preuzeti važne odgovorne nacionalne dužnosti, odnosno Salva Kiir Mayardit, predsjednik Republike, te četiri od ukupno pet dopredsjednika, među kojima i Riek Machar.

S crkvene će strane na susretu sudjelovati osam članova Vijeća Crkvi Južnoga Sudana. Propovjednici će biti ugandski nadbiskup John Baptist Odama, te o. Agbonkhianmeghe Orobator, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara Afrike i Madagaskara, prenosi Vatican News.

Taj je događaj istodobno ekumenski i diplomatski; organiziran je u dogovoru Svete Stolice s Uredom canterburyjskoga nadbiskupa, u želji da onima koji u ovom trenutku imaju poslanje i odgovornost u zauzimanju za budućnost mira i blagostanja južnosudanskoga naroda, Crkva, u duhu poštovanja i povjerenja, pruži korisnu prigodu za razmišljanje i molitvu, kao i za susret i pomirenje, napomenuo je Gisotti.

Na kraju susreta, u četvrtak 11. travnja poslijepodne, Sveti Otac će održati govor. Sudionicima će potom biti uručena Biblija s potpisima pape Franje, canterburyjskoga nadbiskupa Justina Welbyja, i vlč. Johna Chalmersa, bivšega moderatora Škotske prezbiterijanske Crkve, s porukom „Traži ono što ujedinjuje. Nadvladaj ono što razdvaja“. Na kraju će južnosudanskim vođama, koji će preuzeti zajedničku obvezu zauzimanja za mir, biti udijeljen blagoslov.

Papa Franjo primio je predsjednika Salve Kiira Mayardita 16. ožujka u Vatikanu te su razgovarali o prinosu Crkve na odgojnom i zdravstvenom području, kao i procesu pomirenja i ponovne izgradnje nacije. Papa je izrazio želju da posjeti tu afričku zemlju.

Ključne riječi:
Južni Sudan mirovni susret Vatikan