Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na Dan državnosti u središnjoj vinkovačkoj župi

Vinkovci (IKA)

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske svečano misno slavlje u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima u utorak 25. lipnja predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić.

„Misu prikazujemo za našu Domovinu za koju smo vjekovima težili, patili, trpjeli, bili proganjani, ubijani, odvođeni u logore i zatvore bez suđenja. Molimo dobroga Boga i Majku Božju da ostanu uvijek s nama“, rekao je na početku mise mons. Pranjić. Poručio je kako svaki narod ima određene datume koje nikada ne smije zaboraviti. Istaknuo je da zahvaljujući Bogu i Majci Božjoj Hrvati imaju svoju Domovinu da nas je u obrambenom Domovinskom ratu Majka Božja posebno štitila. „Nedavno me je posjetila jedna žena, već je u godinama, plakala je. Sina su joj ekshumirali u vrijeme velikih ekshumacija. Tada su u njegovoj odori našli krunicu. Majka je došla k meni i kroz suze je rekla: ‘Ovu krunicu ste mu Vi dali kada je krenuo u obranu Vukovara’. To su Hrvati. Tada smo bili jedno srce i jedna duša, i jedino tako smo mogli postići slobodu, opstati, obraniti, i jedino tako, ako budemo nastavili, možemo i dalje misliti i stvarati još jednu bolju, ljepšu i sretniju Lijepu našu“, zaključio je mons. Pranjić.

Potom je pročitao pjesmu „Ovjenčana Hrvatska“ autorice Duške Salečić iz istoimene zbirke pjesama iz 1999. godine. Na misnome slavlju, među ostalim, bili su predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi Zvonimir Liščić, brigadir Petar Matanović, zamjenica vinkovačkoga gradonačelnica dr. Kata Krešić i saborski zastupnik Mladen Karlić.

Prije završnoga blagoslova otpjevana je hrvatska himna koju je, kao i liturgijsko pjevanje, te Zdravo Djevo na kraju mise, predvodio domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac, prof.