Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na Dan državnosti u Vinkovcima

Vinkovci (IKA)

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Vinkovaca, u subotu 30. svibnja, svečano misno slavlje u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona, predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Suslavio je domaći župni vikar Patrik Križanac.

Na početku misnoga slavlja mons. Pranjić je podsjetio na pjesmu „Tri riječi“ hrvatskoga pisca Augusta Šenoe: „Tri riječi pamti, dijete moje…“. „To su Bog, mati i Domovina. Šenoa ih naziva svetim riječima, a mi smo se danas ovdje okupili u ovako lijepom broju da se zajedno pomolimo za našu Domovinu, za naše branitelje, koji su najviše zaslužni, na čelu s tada, mudrim državnim vodstvom, zato što imamo slobodu, i što tu riječ Domovina ne smijemo nikada zaboraviti. Ona mora biti, i ostati, uvijek u našoj duši i u našem srcu sveta. Hrvati su stoljećima čekali kada će se ostvariti san, i kada će postati svoji na svome, jer su nas kroz dugi niz godina, mnogi htjeli zapravo raskomadati. Naša državnost ne kreće od datuma koji danas slavimo. Naša državnost seže u daleku prošlost. Još iz doba hrvatskih kraljeva i knezova, mi smo bili država, a ovaj povijesni dan, kada je Hrvatski sabor konačno, kao najviše zakonodavno tijelo države, donio povijesnu odluku, koja će se od sada uvijek slaviti u našim crkvama, koju će uvijek slaviti Katolička Crkva, koja voli svoj narod, koja je uvijek zajedno s njim patila, podnosila križeve, bila vođena u zatvore i logore, bila bičevana, osuđivana montiranim procesima u doba komunizma. Sad smo konačno doživjeli svoju slobodu i zato danas zahvalimo Bogu za tu slobodu, zahvalimo onima koji su dali svoje živote za sve nas kako bismo mi danas živjeli u slobodi“, rekao je mons. Pranjić.

Istaknuo je kako je na današnji, dan prije 30 godina, počelo osamostaljenje hrvatske države. „Na ovaj dan budimo ponosni i budimo ponosni na hrvatske branitelje. Nosimo ih uvijek u duši i u srcu, kao jednu svetinju, i nemojmo nikada zaboraviti što je Šenoa napisao, koje to Tri riječi ne smijemo zaboraviti. Među tim trima riječima upravo je i Domovina“, poručio je mons. Pranjić.

Na misi su, među ostalim bili roditelji, obitelji i prijatelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatske braniteljice i hrvatski branitelji, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, njegovi zamjenici dr. Kata Krešić i Gabrijel Šokičić, saborski zastupnici Dražen Milinković i dr. Mladen Karlić, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular i predstavnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga.