Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na dan sjećanja na Vukovarsku tragediju u Zemunu

Zemun (IKA)

Župa Zemun već četrnaest godina obilježava dan sjećanja na Vukovarsku tragediju misom za sve stradale u Vukovaru. Posebno tog dana se moli za mir na ovim prostorima.

Na sam dan obilježavanja pada Vukovara, 18. studenoga slavljenja je koncelebrirana misa koju je predvodio o. Marijan Štajner isusovački prior iz Beograda. Koncelebrirali su župnik preč. Jozo Duspara, gvardijan franjevačkog samostana u Zemunu fra Nenad Meter i kancelar Beogradske nadbiskupije vlč. Ivan Poleto. Na misi se okupio lijep broj vjernika, a pjevanje su animirali pjevači župnog zbora sv. Cecilija. Na misi su prisustvovali djelatnici veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu te predstavnici hrvatskih udruga iz Zemuna i Beograda.

Propovijedao je preč. Jozo Duspara koji je podsjetio na vrijeme stradanja Vukovara koje se reflektiralo i na život Hrvata i uopće katolika u Srbiji. On je rekao: Možda bi Vukovarska tragedija , za neke iz ovih krajeva, izgledalo kao da je to što se dogodilo negdje „tamo“ ali nije mi Hrvati iz Srijema kao i drugi iz drugih krajeva Srbije smo Vukovarsku tragediju doživljavali kao svoju jer smo puno toga mogli gledati i doživljavati kao manjina u velikom moru mržnje i izjednačavanja uzvika, histerije i likovanja poput mase koja je išla za Kristom vičući, galameći, uzvikujući: raspni ga, raspni ga… Te rane Vukovara se i danas vide i osjete na mnogim poljima našeg življenja. I danas mnogi živu u strahu i mnoge riječi političara se važu.

Iz svega onoga što smo proživjeli, a i onoga što nam govori evanđelje mi se danas moramo boriti za istinu, jer u Evanđelju je rečeno da istina oslobađa. Danas tu istinu treba jasno reći i kazati mlađim generacijama jer trideset godina je dugo razdoblje koje ima svoj hod ima svoje trajanje ali i rađanje, rekao je preč. Duspara u homiliji.

Ključne riječi:
misa vukovarska tragedija Zemun