Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na Dan Vukovarsko-srijemske županije

Otok (IKA)

Na spomendan sv. Martina, biskupa, nebeskog zaštitnika Vukovarsko-srijemske županije, 11. studenoga u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Otoku slavljena je svečana misa u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije.

U Županiji je običaj da se ovaj dan svake godine slavi u drugom županijskom gradu te je ove godine proslava bila u Otoku.

U nazočnosti predstavnika županijske Uprave i predstavnika gradova i općina Županije, te predstavnika Hrvatske vojske i braniteljskih udruga, svečano misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, a koncelebrirali su domaći župnik preč. Antun Knežević, dekani s područja Županije: vinkovački preč. Stjepan Krekman, vukovarski fra Ivica Jagodić, drenovački preč. Marko Mikić te kancelar Nadbiskupijske kurije vlč. Drago Marković.

Pozivajući se na svetost sv. Martina, biskup Ćurić u homiliji je govorio o svetosti, o ljudskoj potrebi da živi po Evanđelju. Rekao je kako se treba ugledati u život svetaca, prepoznati njihovu veliku mjeru dobrote i plemenitosti te podsjetio da se samo na taj način u čovjeku može obnavljati istinska svetost života i dobrota.

„Blagdan sv. Martina, zaštitnika ove naše Vukovarsko-srijemske županije, okupio nas je ovdje u Otoku, u crkvi Sv. Antuna Padovanskog. Promatrajući njegov život i djela, Crkva mu je dala naslov ‘evanđeoski naučitelj’, kao da nam želi poručiti da nas kršćanski život upućuje upravo na to – živjeti po Evanđelju. Na tom tragu danas smo slušali navještaj Božje riječi. Htjeli bismo osjetiti njezinu snagu, razumjeti da je ona doista ‘Riječ života’, ne neki usputni spomenar lijepih riječi ili samo neka pisana ili izgovorena zbirka pravila neke zajednice koja se zove Crkva, nego onako kako nam govori i svjedoči starozavjetni psalmist kad veli: ‘Gospodine, tvoja je riječ nozi mojoj svjetiljka, ona je svjetlo mojoj stazi!’“, rekao je biskup.

Kazavši kako su sveci najbolji primjer nasljedovanja Krista, biskup je uputio na sv. Martina, koji je već u mladosti pronašao svoj duhovni život te poručio da i naše današnje vrijeme traži svjedočanstva i djela sv. Martina. „Tako će nam papa Franjo jasno poručiti: ‘Vjerujem da je ovo naše doba, doba milosrđa’. Vraća nas Papa na jednostavni i drevni kršćanski nauk o djelima milosrđa, da ponovno otkrijemo duhovno bogatstvo tjelesnih djela milosrđa: gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti, stranca primiti, bolesna dvoriti, utamničena pohoditi i mrtva pokopati“, rekao je biskup Ćurić, potaknuvši vjernike da širom otvore oči i što jasnije vide potrebe ovoga svijeta, rane tolikih ljudi lišenih dostojanstva i da spoznaju svoje kršćanske dužnosti da pomognu braći u nevolji, donoseći im svjetlo vjere.

Govorio je i o grijesima i praštanju te naglasio kako kršćanski put snažno potiče da kao Kristova zajednica postanemo sve otvoreniji, bez predrasuda i utvrda koje smo napravili. „Bogu je stalo do svakoga od nas, posebno do onih koji još ne poznaju njegovu ljubav“, rekao je biskup te pozvao vjernike na izgradnju „kraljevstva istine i života, pravde, ljubavi i mira“, uz zaziv: Oče moj, probudi moju zemlju i ovaj naš zavičaj i svu našu zemlju Hrvatsku!

Na misi je pjevao župni mješoviti zbor „Bl. Alojzije Stepinac“, pod ravnanjem prof. Jana Valenćika. Na kraju je domaćin, župnik preč. Antun Knežević uputio pozdravne riječi i čestitku u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije.