Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na ostacima pavlinskoga samostana u Vojniću

Vojnić (IKA)

Ove godine, po četvrti put, slavljena je misa na zidinama pavlinskog samostana u Župi sv. Ante Padovanskog u Vojniću.

Misu je predvodio i propovijedao dr. fra Stipo Kljajić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Koncelebrirali su domaći župnik, fra Ivo Bošnjak, policijski kapelan PU Sisačko moslavačke don Ivo Borić te fra Gaudencije Vito Spetić, pavlin s Kamenskog.

Propovjednik se osvrnuo na nedjeljno evanđelje (Lk 14, 1.7-14). Isus se nalazi u kući uvaženoga farizeja i promatra kako uzvanici biraju prva mjesta. To mu je povod da ispripovijeda prispodobu. Prispodoba je poučnog karaktera i na prvi se pogled čini kako Isus donosi pravila lijepoga ponašanja za stolom, u gostima. No, ona je puno više od toga. Tiče se međuljudskih odnosa, lažnih veličina i umišljenih zasluga. Odnosi se prvenstveno na farizeje i na sve one koji se poput njih smatraju boljim i vrjednijim od drugih: na sve koji se uzvisuju. A mnogo nas je takvih. Mnogo više nego što želimo priznati! Isusova uputa vrlo je praktična i razumljiva: kada te netko pozove na svadbu ili gozbu, ne sjedaj na prvo mjesto jer time sam sebe proglašavaš najčasnijim i domaćinu najvažnijim. Sjedi na posljednje mjesto i prepusti domaćinu da on u svojoj kući odredi tvoje mjesto. Ne određuj ti koliko komu vrijediš nego to prepusti drugima. Ukoliko sam sebe procjenjuješ, a opasnost precjenjivanja uistinu je velika, vrlo lako može se dogoditi da budeš postiđen, jer ćeš tada zauzeti posljednje mjesto, a ne ono koje ti objektivno pripada.

Ovom prispodobom Isus poziva i na nužnu poniznost. Poniznost je krepost – krepost koju je stalno potrebno hraniti jer je „osjetljiva biljka“, lako se izrodi u uznositost i oholost. Biti ponizan ne znači podcjenjivati se, nego imati realnu sliku o sebi. Znati svoje mjesto pod suncem i pred Bogom, znati se „odmjeriti“ s drugima, biti svjestan svojih prednosti i nedostataka, vrlina i grijeha. Važno je to znati jer je mnogo lažne, glumljene poniznosti među vjernicima. Kakva je moja poniznost? Znam li svoje mjesto i djelujem li u skladu s tim? Ne dopustimo da u našim odnosima prevladavaju trgovinsko i proračunato: usluga za uslugu, dar za dar. Zapitajmo se koliko je i naših dobrih djela učinjeno sa sviješću ili barem u nadi da će nam biti uzvraćena, pozvao je propovjednik.

Na kraju je župnik fra Ivo Bošnjak zahvalio svim organizatorima i hodočasnicima koji su sudjelovali u ovome slavlju.