Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na spomen sv. Marcijana u Rijeci

Rijeka (IKA)

U ponedjeljak 16. rujna u Crkvi se slavio liturgijski spomen sv. Marcijana. Tim povodom misno slavlje u crkvi Uznesenja BDM (Vela crikva) u Rijeci u kojoj se nalazi relikvija ovoga sveca, predvodio je rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci vlč. mr. Mario Gerić u zajedništvu sa župnikom mons. Sanjinom Francetićem i župnikom in solidum vlč. Lovrom Perićem.

Prisutnost relikvije sv. Marcijana u Rijeci svjedoči o kršćanskoj tradiciji našega kraja i ovaj blagdan trebao bi biti važan dan za ovu Župu i grad Rijeku, kazao je vlč. mr. Gerić. Prisjetio se vremena prije osam godina kada se relikvija vratila u najstariju riječku župnu crkvu, radosti i entuzijazma župljana. Sveti Marcijan mučeništvo je podnio 304. godine u vrijeme progona kršćana od cara Dioklecijana. Prvi kršćani svjedočili su vjeru u Isusa Krista bez obzira na sva iskušenja. Ostali su vjerni do kraja. Znamo da to nije njihovo djelo, odnosno bili su ljudi poput nas, ali njihova veličina bila je u tome da su Bogu dopustili da po njima djeluje i da budu Njegovi svjedoci, kazao je propovjednik.

Sarkofag s moćima sv. Marcijana u crkvi Uznesenja BDM u Rijeci

Kada jedan grad ima priliku častiti ovako nekog sveca, čovjeka koji je u svome tijelu živio spasenje, to je milost za cijeli grad, poručio je vlč. mr. Gerić. U nastavku je kazao da ne čudi da su stari Riječani štovali i molili se sv. Marcijanu osobito u ratnim vremenima. Štovali su ga kao onoga koji donosi promjene i može preokrenuti zlo u dobro. Vjerovali su da se po njegovu zagovoru u Rijeci može graditi kraljevstvo Božje, da se može graditi ljubav prema dugima i drugačijima. Naši stari znali su svjedočiti vjeru u Isusa Krista i vjerovali su da je ovaj grad prožet kršćanskim identitetom, poručio je rektor Bogoslovnog sjemeništa. Zaključujući propovijed potaknuo je okupljene vjernike da u životu ne gube nadu i vjeruju da Bog može snagom svoga svetog Duha sve preokrenuti na dobro.

Relikvija sv. Marcijana čuvala se od 1662. g. u škrinji iza tabernakula glavnog oltara u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Godine 1849., 16. rujna, škrinja s relikvijom sveca svečano je u procesiji prenesena iza bočnog oltara sv. Antuna Padovanskog gdje se i danas štuje, a tom je prilikom izgrađena nova škrinja i tijelo sveca ukrašeno novom odjećom zaslugom časnih sestara benediktinki. Nakon te godine crkva Uznesenja BDM bila je više puta obnavljana te je tijekom obnova relikvija sv. Marcijana prenesena u obližnju crkvicu sv. Fabijana i Sebastijana da bi iznova bila otkrivena tek 2000. g. na koru navedene crkvice i 2008. g. ponovo vraćena u crkvu Uznesenja BDM.

Ključne riječi:
rijeka s. Marcijan