Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u riječkoj katedrali

Rijeka (IKA)

Misa posvete ulja, koja se u riječkoj katedrali sv. Vida tradicionalno slavi na Veliku srijedu, ove je godine održana tek 28. lipnja jer uoči Uskrsa zbog poznatih razloga nije mogla biti slavljena.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić na misi je blagoslovio ulja koja se upotrebljavaju kod slavljenja sarkamenata. Misiom je ujedno obilježena 20. obljetnica smrti nadbiskupa mons. dr. Antona Tamaruta, čiji se grob nalazi u riječkoj katedrali.

„Birane riječi kojima su ga na velikom sprovodu u katedrali ispratili, neće tako lako pasti u zaborav“, rekao je nadbiskup Devčić prisjetivši se svog prethodnika. Nadbiskup Tamarut službu je obavljao u teškim uvjetima Domovinskog rata i poraća kada je gotovo polovica teritorija povjerene mu Riječko-senjske nadbiskupije bila zahvaćena ratnim stradanjima. Njegova je smrt došla u godini podjele tog velikog područja na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, a njegov nasljednik u riječkom sjedištu bio je nadbiskup Devčić. „Tiho je otišao, kao što je tiho i živio. Bio je prije svega svećenik, vjeran Bogu. Zahvaljujemo mu za svu ljubav i žrtve koje prikazivao i podnosio za povjereno mu stado. Bio je primjer življenja kršćanskih vrijednosti i dosljednosti.“

Ove se godine, također zbog prevencije zaraze od COVID-19, na misi nisu okupili svi svećenici Riječke nadbiskupije, a izostao je i uobičajeni prinos darova u kojem predstavnici župa daruju nadbiskupijski Caritas novčanim darom kojeg su tijekom korizme prikupljali u svojim župama.