Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa pred Spiljom ukazanja na dan odlaska iz Lurda

Lurd (IKA)

Prije povratka u Hrvatsku, sudionici 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja su u ponedjeljak ujutro 20. svibnja u Lurdu slavili misu pred Spiljom ukazanja.

Euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan, uz koncelebraciju vojnog biskup iz BiH Tome Vukšića, generalnih vikara vojnih ordinarijata u RH i BiH, don Marka Mede i mons. Željka Čuturića, vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika. Misno slavlje animirale su klapa HRM-a „Sv. Juraj“ i policijska klapa „Sv. Mihovil“.

Uz brojne hodočasnike, na misi su sudjelovali zapovjednik 27. hodočašća i zapovjednik HRZ brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP i zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, zamjenik zapovjednika hodočašća i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik postroja hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH pukovnik Marinko Romić.

U homiliji je biskup istaknuo „da nas je Providnost stavila ovdje gdje jesmo“. Razmatrao je evanđelje toga dana (Iv 14, 21-26), rekavši da ljubav prema Bogu nužno uključuje ljubav prema čovjeku. Prema Isusovim riječima Bog prebiva kod onoga tko ljubi: „Ako me tko ljubi čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti“ (Iv 14, 23).

Biskup se osvrnuo na proteklo hodočašće i kazao kako su u Lurdu napunili svoje duhovne baterije i ispunili svoje duhovne potrebe. Sada, obnovljeni u vjeri, vraćamo se svojim domovima gdje s drugima moramo dijeliti to iskustvo koje smo doživjeli u Lurdu, rekao je mons. Bogdan. Biskup je naglasio kako „ne smijemo sustajati u radu na svojoj vjeri jer u njoj trebamo uvijek rasti“.

Nakon euharistijskog slavlja, hodočasnici su krenuli prema Hrvatskoj.

Ključne riječi:
hodočašće Lurd Spilja ukazanja