Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u bazilici Kraljice Svete Krunice

Lurd (IKA)

Sudionici 27. vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd sudjelovali su u petak 17. svibnja u jutarnjim satima na euharistijskom slavlju u bazilici Kraljice Svete Krunice.

Misu je predvodio vojni biskup u RH Jure Bogdan uz koncelebraciju vojnog biskupa u BiH Tome Vukšića, generalnih vikara u RH i BiH, don Marka Mede i mons. Željka Čuturića te tridesetak vojnih i policijskih kapelana iz Hrvatske i BiH. Misno slavlje animirala je klapa HRM-a „Sv. Juraj“.

Uz brojne hodočasnike, misi u nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, zapovjednik 27. hodočašća i zapovjednik HRZ brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP i zamjenik glavnog ravnatelja u MUP Jozo Šuker, zamjenik zapovjednika hodočašća i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli.

Biskup Bogdan se u homiliji osvrnuo na Evanđelje (Iv 14,1-6) koje donosi utješne Isusove riječi upućene njegovim učenicima: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!“ Naime, nakon Isusove muke i smrti na križu učenici su imali sve moguće razloge da budu uznemireni, potišteni, pokolebani. Uznemirenost srca rađa tjeskobom i poteškoćama koje blokiraju naše životne energije te je potrebno stoga primiriti svoje srce i čvrsto ga usidriti, naći mu oslonca i počinka. Gdje i na koji način možemo to ostvariti? Odgovor nalazimo u Isusovim riječima: „Vjerujte u Boga i u mene vjerujte“. Ako živimo životom čvrste vjere u uskrsloga Krista Gospodina – onda znamo koji je smisao i svrha našega života. Imamo sigurno ishodište i jasan cilj u životu, a to je biti s Isusom u kući Očevoj. Znamo i put k tome cilju: slijediti Isusa koji je Put i Istina i Život. Činiti to, znači živjeti svetost, pojasnio je mons. Bogdan.

Biskup je podsjetio na riječi pape Franje iz njegove apostolske pobudnice Gaudete et exsultate: „Svetost je u svojoj biti življenje u zajedništvu s Kristom otajstva njegova života. Sastoji se u tome da se sjedinimo s Gospodinovom smrću i uskrsnućem na jedinstven i osoban način, stalnim umiranjem i ustajanjem na novi život s njim“. Svetost je poziv koji je upućen svima nama! Svi su pozvani dopustiti Bogu da uđe u njihove živote da ih On prožme i oblikuje. I to iz dana u dan i na svakome mjestu i u svakome vremenu: u obitelji i na radnome mjestu, u slobodnom vremenu, ali i u poslovnom vremenu.

Biskup je potaknuo okupljene neka se odvaže na takav život svetosti: „Isplati se živjeti s Bogom! Isplati se hoditi s Isusom koji je Put, Istina i Život! Isplati se živjeti sveto! To je put potpune sreće, potpunog smisla i potpunog ostvarenja već ovdje, na zemlji, ali to je i put koji vodi u nebo, do sretne vječnosti, do doma Očeva“.