Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u povodu Papina dana

Zagreb (IKA)

Križari i ove godine nastavljaju s organizacijom proslave Papina dana. Za osmi Papin dan pape Franje u petak 12. ožujka misu u Župi bl. Ivana Merza u Španskom predvodio je župnik vlč. Marko Čolak.

U propovijedi je vlč. Čolak istaknuo da slaviti Papin dan znači vjerno slijediti Svetog Oca i njegove stope u ljubavi prema Bogu, čovjeku i svemu stvorenom. „Taj dan je dan posebne ljubavi prema Svetom Ocu, Kristovu namjesniku na zemlji. Želimo li dokazati ljubav prema Papi potrebno je slušati ga“, poručio je vlč. Čolak.

Obraćajući se križarima, vlč. Čolak rekao je da oni moraju biti prvi u obrani Pape, da trebaju biti hrabri nasljedovatelji svoje lozinke „Žrtva – Euharistija – Apostolat“ u današnjem vremenu. „Molite za Papu i ugledajte se u njegov primjer služenja i budite tamo gdje su potrebna vaša životna svjedočanstva. Vi budite primjer. Ne da se vi ugledate u druge, već da se drugi ugledaju u vas. Ne bojte se da vas prepoznaju po dobru, da vas i obilježe kao Papinu gardu. Neka u vašim dušama uvijek bude slika divovske crkve Sv. Petra u čijoj se sjeni dostojanstveno šeće bijela pojava namjesnika Božjeg, vječno vidljivog zemaljskog Krista“, potaknuo je križare vlč. Čolak.

Spomenuo je da je proslavu Papina dana pokrenuo bl. Ivan Merz. Bl. Ivan je 1925. godine vraćajući se s orlovima s hodočašća u Rim u vlaku rekao da u našoj domovini treba početi slaviti Papin dan. I već iduće godine prvi put je proslavljen Papin dan.

Zapitavši koliko mi danas slušamo, čitamo, usvajamo što nam Sveti Otac poručuje, vlč. Čolak podsjetio je da je bl. Ivan Merz bio čovjek enciklika. Za njega je Papina riječ bila svetinja. Inzistirao je da se proučavaju Papine enciklike. Nije to bila kod njega samo vojnička poslušnost i pobožnost, nego ljubav prema Crkvi. I ta je ljubav govorila iz svake njegove riječi, kazao je vlč. Čolak. Misu je animirao zbor mladih „Agape“ iz Karlovca.

U subotu 13. ožujka u 20 sati tajnik Apostolske nuncijature u Južnoafričkoj Republici vlč. Dario Paviša održat će predavanje na daljinu o temi „Što ste se toliko prestrašili? Zar još nemate vjere?“.

Slavljenje Papina dana ima svoj temelj u danu kada je jedan papa izabran za Petrova nasljednika. Stoga se Papin dan pape Franje slavi 13. ožujka, a ove godine slavi se njegova osma obljetnica papinstva.