Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u prigodi 30. obljetnice nastanka 128. brigade HV „Sveti Vid“ Rijeka

Rijeka (IKA)

U povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja i nastanka 128. brigade HV „Sveti Vid“ Rijeka u subotu 23. listopada u katedrali Sv. Vida služena je misa zadušnica za poginule pripadnike brigade.

Predvodio ju je rektor riječke prvostolnice mons. Matija Matičić, a na misi su pročitana imena 25 poginulih pripadnika brigade.

Na početku je prenio čestitke riječkih nadbiskupa mons. Ivana Devčića i mons. Mate Uzinića te izrazio svoju za 30. obljetnicu osnutka brigade u kojoj je u obrani naše Domovine bilo angažirano oko 9000 Riječana. Zahvalio im je za nesebičnu žrtvu koju su podnijeli u Domovinskom ratu i nemjerljivom doprinosu u obrani Like, sudjelovanju u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja kao i drugim akcijama. „Velika je čast predvoditi ovu misu. Brigada je osnovana 22. listopada 1991., a na ovom misnom slavlju prisjetit ćemo se 25 poginulih pripadnika brigade, ali i više od 200 ranjenih od kojih je 120 s trajnim posljedicama. Pripadnici 128. brigade HV ‘Sveti Vid’ najzaslužniji su za mirni odlazak JNA iz Rijeke, iz vojarni Trsat, Kozala i Draga”, kazao je mons. Matičić.

Svaki pripadnik ove brigade dao je doprinos u obrani naše Domovine i svaki ima svoje mjesto u Božjem srcu, rekao je mons. Matičić. Govoreći o datumu osnutka brigade – 22. listopada 1991., spomenuo se datuma blagdana sv. Ivana Pavla II. koji se također slavi 22. listopada. Ovaj svetac bio je prijatelj hrvatskog naroda i dao je nemjerljiv doprinos u priznanju RH na međunarodnom političkom polju, poručio je propovjednik.

Osvrnuvši se na pročitani evanđeoski ulomak (Lk 13, 1-9) koji poziva na obraćenje, naglasio je kako je upravo ta riječ – obraćenje – temelj kršćanstva na kojemu počiva vjera. Ne možemo biti dobri kršćani ako vjeru živimo samo izvana, a promjena se ne događa u našim srcima. O tome govori papa Franjo, ali su o tome govorili i njegovi prethodnici. Isti tekst govori i o Božjem strpljenju s ljudima. Bog nas prihvaća grešne, ali želi da postanemo bolji, poručio je propovjednik.

Zaključujući propovijed okupljenima je poručio da, premda je za mnoge budilo tugu zbog sjećanja na poginule suborce, ovo liturgijsko slavlje treba imati i radostan ton jer je znak zajedništva u miru i slobodi koja je stečena zahvaljujući svim braniteljima, među njima pripadnicima 128. brigade HV “Sveti Vid”.

Prije mise organiziran je prigodni program koji će počeo na Mostu hrvatskih branitelja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a nastavljen je programom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Tamo je otvorena humanitarna izložba ratnih fotografija Dragana Borčića, pripadnika brigade i udruga civilnog društva iz Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Udruga 128.br. HV „Sveti Vid“ Rijeka na svečanosti je u povodu 30. obljetnice ustrojavanja i nastanka kao skromno priznanje za dugogodišnju potporu radu Udruge, na svečanosti dodijelila zahvalnice: Riječkoj nadbiskupiji, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci, Gradu Gospiću, Općini Perušić, Općini Plitvička jezera i Zajednici Talijana Rijeka.