Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje u porečkoj katedrali

poreč (IKA)

Misu Večere Gospodnje, na Veliki četvrtak, 14. travnja u porečkoj je katedrali predvodio nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša, uz koncelebraciju imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora mons. Milana Zgrablića, kancelara biskupije mons. Sergija Jelenića te vikara porečke katedralne župe vlč. Boška Čatlaka.

Prigodnu homiliju okupljenim je vjernicima uputio vlč. Boško Čatlak. On je, citirajući Stari zavjet, istaknuo potrebu slušanja i primanja Božje Riječi, podcrtao je to citirajući hebrejski izraz „Sh’ma Israel!“, „Čuj, Izraele!“ Nastavio je pojasnivši razliku Mise posvete ulja, koja stavlja naglasak na ministerijalno svećeništvo, i Mise Večere Gospodnje, koja stavlja naglasak na Euharistiju. Svaka je misa susret s Kristom, i to je stav koji treba imati svaki vjernik kada dolazi na misu. Citirao je nadalje svetog Ivana Pavla II. koji je rekao da mi kršćani moramo upoznati korijene naše vjere kako bismo mogli razumjeti svetu misu. „Kako bismo mogli razumjeti svetu misu moramo razumjeti jedan židovski blagdan, jedan od tri hodočasnička blagdana, Pashu“. Podsjetio je da je prva Pasha slavljena u Egiptu, u ropstvu. „Bog je te večeri izveo Izraelski narod iz ropstva, iz jedne strašne životne situacije“. „Pasha je blagdan Staroga saveza, Bog kroz povijest priprema taj vrhunac Povijesti Spasenja“, naglasio je propovjednik te je povezao te povijesne okolnosti života s poteškoćama života ljudi današnjega vremena koji se često nalaze u ropstvu grijeha.

Vlč. Čatlak je napomenuo poveznicu mane koja je dala snage tadašnjem narodu za izlazak iz ropstva i svete pričesti, Tijela Kristova koje nama daje snagu za hod putem života, kroz sve izazove na koje nailazimo. „Zato je važno dolaziti na svetu misu, da bi primili tu snagu i da bi mogli koračati u vjeri kroz mentalitet ovoga svijeta, kako bi mogli ostati povezani s Kristom“, istaknuo je propovjednik. „Tko stoji neka pazi da ne padne“, citirao je sv. Pavla, te je pozvao na pouzdanje u Boga, kako bi izbjegli najrazličitije napasti. Bog je spasio jedna narod, ne pojedinca, zato i Crkva mora biti odraz zajedništva. Kršćanstvo je Božji dar čovjeku i zato moramo živjeti svjesni da smo djeca Božja. U nastavku je pojasnio detaljnije liturgijski red slavljenja Pashe s naglaskom na simbolično značenje pojedinih odredbi, poput naputka blagovanja gorke trave, kako bi se sjetili gorčine egipatskog ropstva. Naglasio je veliko strpljenje koje Bog ima s nama, podsjetivši kako je Krist bio strpljiv s Petrom dok mu je tumačio svoju gestu pranja nogu učenicima, „ako netko želi slijediti Krista neka služi braći i sestrama, jer Krist nama i dan danas služi“, rekoa je vlč. Čatlak.

„U nekim crkvama na stupovima stoje evanđelisti s Riječi Božjom, to je slika Crkve, jer kada se makne Riječ Božja što postaje Crkva? Samo jedna institucija gdje se gleda samo svoj interes. Gdje se ne gleda kako služiti drugome, nego kako postići da se bude služeno. Trebamo imati duha Kristovoga da bi mogli služiti drugima, jer samo Krist ima Riječi života vječnoga“, rekao je između ostalog vlč. Čatlak te je zaključno pozvao da budemo poslušni Bogu, molimo jedni za druge i redovito dolazimo na svetu misu.

Po završetku misnoga slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.