Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje u prvostolnici Srijemske biskupije

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA)

Srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina predvodio je na Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak 14. travnja u katedrali Svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, izvijestio je Tiskovni ured Srijemske biskupije.

Biskup Svalina misno slavlje je predvodio u suslavlju župnika srijemskomitrovačkog mons. Eduarda Šapnovića i kancelara Srijemske biskupije vlč. Tomislava Lasića. U homiliji je biskup potaknuo na promišljanje o veličini sakramenta euharistije.

„One noći, u onoj dvorani pashalnog blagovanja, Isus je darovao samoga sebe. Slaveći spomen oslobođenja iz egipatskog ropstva, navješta povratak u nebesku Domovinu koju će nam pripraviti svojom žrtvom na križu. Upravo u tom činu trebamo uvidjeti kako nam se Bog približio na način svakodnevice. On uzima obično ljudsko tijelo, rođen je od žene, odrasta poput svakog djeteta, umre zemaljskom smrću… Sve tako obično i već viđeno“, istaknuo je.

Kruh i vino su hrana siromašnih, rekao je biskup Svalina, nadodavši da je to ipak kruh za odabrane – kruh spašenih. „Bez euharistije kršćanstvo je osiromašeno. Euharistija stvara i izgrađuje Crkvu. Ona je putokaz u nebesku slavu. I zahvaljujući euharistiji Crkva nije zemaljska, nego mjesto susreta s Kristom“, rekao je, između ostaloga, biskup Svalina.

Nakon homilije uslijedio je obred pranja nogu. Posljednje dvije godine ovaj je dio obreda bio izostavljen zbog epidemioloških mjera. Zalaganjem srijemskomitrovačkog župnika mons. Eduarda Španovića, dvanaestoricu učenika uprizorili su muškarci koji su, kako je i istaknuto u tumačenju, odabrani po uzoru na apostole i njihov obiteljski status. Među njima su bili 11-orica oženjenih i 1 neoženjeni muškarac.

Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić. Nakon euharistijskog slavlja, Presveti Oltarski Sakrament je prenesen na pokrajnji oltar te je održana Getsemanska ura. Getesemansku uru je i ove godine pripremio i predvodio vlč. Ivica Zrno, a pjesmom su animirali zboraši srijemskomitrovačke župe.