Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje u sjedištu Vojnog ordinarijata

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan predvodio je Misu Večere Gospodnje i obrede Velikog četvrtka u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru u četvrtak 15. travnja, izvijestili su iz Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske.

U suslavlju su bili biskup u miru Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a don Slavko Rajič, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić, vojni kapelan don Mate Mihaljević te generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak. Propovijedao je vojni biskup u miru Juraj Jezerinac.

Ističući važnost ovog slavlja u kojem se spominjemo ustanovljenja presvete euharistije i kojim započinjemo sveto Vazmeno trodnevlje, mons. Jezerinac se osvrnuo na navješteno Evanđelje po Ivanu koje opisuje Isusovu Posljednju večeru riječima: „Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas, da prijeđe s ovog svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio“ ( Iv 13,1).

Biskup je istaknuo da je Pasha poznati židovski blagdan, koji Židovi i danas slave, a podsjeća ih na njihov izlazak iz egipatskoga ropstva. „Isus se poslužio istim obredom kojim su Židovi slavili Pashu. U tim znakovima njegovi će učenici prepoznati poruku Isusove Pashe. Kao što Židovi slave svoje izbavljenje iz ropstva, kršćani slave svoje oslobođenje od ropstva grijeha i združuju se s raspetim i uskrsnulim Gospodinom. Kao što je bilo potrebno žrtvovano janje, tako se i Isus Krist žrtvovao na križu kako bi nas svojom mukom i krvlju spasio i otkupio“, rekao je biskup Jezerinac.

Upravo ova Kristova žrtva čisti nas od grijeha i daje nam novo srce, pojasnio je. „Papa Benedikt XVI. kaže za Euharistiju da je jedina kadra promijeniti svijet. Tu se vidi pobjeda ljubavi nad mržnjom, pobjeda života nad smrću. Ova nutarnja preobrazba čovjeka može izazvati lanac preobrazbi koje malo pomalo mogu promijeniti svijet“, rekao je propovjednik.

„Stoga nam je dužnost da preko Euharistije molimo za mir u svijetu, koji je danas ugrožen, posebno u Europi. Pohlepa za tuđim teritorijem, imati više i više, ne obazirući se na bližnjega, ta zavist i mržnja stvaraju duboke ponore ne samo među narodima nego i u obiteljima. Zato se danas jako puno govori o potrebi mira među narodima. Mnogi od zagovornika zaboravljaju da mira nema bez ljubavi. A za procvat ljubavi treba nam čvrsti temelj i plodno tlo, rekao je blaženi kardinal Stepinac sljedećim riječima: ‘Promicanje prave ljubavi ne može činiti samo krvna veza ili zajednički gospodarski, kulturni, društveni ili državni interesi. Prava i preporodna ljubav može biti ondje gdje se ljudi i narodi na jednoj istinskoj, dubokoj vezi međusobno priznaju pravom braćom. A to se nigdje ne može tako uzvišeno postići i ostvariti kao na tlu i temelju presvete Euharistije’“, zaključio je biskup Jezerinac.