Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za Domovinu i 7. mimohod branitelja Istarske županije

Pula (IKA)

U sklopu obilježavanja Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u ponedjeljak 5. kolovoza u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina, u nazočnosti predstavnika civilnih vlasti, članova braniteljskih udruga te brojnih žitelja Pule slavljena je misa za Domovinu koju je predvodio policijski kapelan pri Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj vlč. Ivo Borić.

Predvoditelj je na početku podsjetio da se taj dan ujedno obilježava kao Dan Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, a u homiliji je pozvao okupljene na promišljanje o tome da „nas komemoracije uvijek moraju i povezivati te biti znak praštanja“.

Podsjetio je na trajnu zahvalnost koju treba iskazivati prema onima koji su u Domovinskome ratu dali žrtvu života. „Nemojmo ovaj dan potrošiti na politiziranje već na promicanje dobra u svim segmentima društva“, rekao je vlč. Borić.

Zatim su izaslanstva položila vijence pred središnjim križem na pulskom gradskom groblju Monte Giro, te na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Rivi, u Parku Franje Josipa.

Uslijedio je mimohod na kojem su sudjelovali brojni hrvatski branitelji, odnosno predstavnici braniteljskih udruga iz Pule, Umaga, Poreča, Labina, Pazina i Rovinja te predstavnici policije, MORH-a, Časničkog zbora i Javne vatrogasne postrojbe Pule.

Sedmi mimohod branitelja Istarske županije predvođen je gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem, zamjenikom župana koji obnaša dužnost župana Fabriziom Radinom, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pule Tizianom Sošićem, saborskim zastupnicima Tuliom Demetilkom, Emilom Dausom, Antonom Klimanom i Silvanom Hreljom te načelnicima i gradonačelnicima istarskih gradova.

Mimohod je prošao središtem grada, od Parka Franje Josipa na Rivi do Doma hrvatskih branitelja gdje je održana i prigodna svečanost te je otvorena izložba ratnih fotografija u čast svih foto-reportera koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Miletić nazočnima je čestitao 5. kolovoza, pritom izrazivši zadovoljstvo što u najvećem istarskom gradu mimohod ponosa postaje tradicionalan. “Iskreno mi je drago što smo se danas okupili u velikom broju kako bi obilježili ovaj svijetli i svečani trenutak na koji itekako Pula i cijela Istra, čiji su branitelji uz najveći odaziv u državi i svoj cjelokupni ratni put prošli bez ijedne mrlje, može biti ponosna”, kazao je Miletić.

“Današnjim danom odajemo počast svim hrvatskim braniteljima koji su obranili Hrvatsku i stvorili njen temelj. Na nama je da svakodnevno radimo na tome da Hrvatsku izgradimo u jednu modernu, demokratsku i tolerantnu državu u kojoj će svi njezini građani moći uspješno živjeti i napredovati”, rekao je zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Radin.

Zahvalu Gradu Puli i Županiji na pruženoj podrški pri organizaciji mimohoda, kao i svima onima koji su u ovako velikom broju sudjelovali uputio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Marjan Kaurić nakon čega je okupljene pozvao da minutom šutnje odaju počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku.