Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za domovinu i koncert splitskih liječnica u katedrali Gospe Velike

Dubrovnik (IKA)

Na Dan državnosti Republike Hrvatske u utorak 30. svibnja slavljena je misa za domovinu u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, nakon koje je Zbor splitskih liječnika održao koncert. Misu je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić.

Na početku misnoga slavlja katedralni župnik je čestitao svima Dan državnosti rekavši da na toj misi na oltar donose Domovinu i sve one koji su dali život za nju. Rekao je također da se Crkva toga dana spominje jednu sveticu, sv. Ivanu Aršku, koja se borila za slobodu svoga naroda i dala svoj život sa samo devetnaest godina.

„Mi katolici svojim životom trebamo unositi svjetlo u svijet, rekao je u propovijedi župnik Lučić, svjedočeći svojim životom da smo sol zemlje i da tako svojim svjedočanstvom preobražavamo svijet. Evanđelje nije lako živjeti u stvarnom životu zato Gospodin od nas traži autentičnost jer samo tako možemo druge oduševiti i privući”, nastavio je.

„Ako pogledamo život Ivane Arške vidimo kako je kao mlada duboko proživljava svoju vjeru. Živjela je u vremenu stogodišnjeg rata između Francuza i Engleza. Vjeru je intenzivno živjela kroz sakramente i molitvu i Gospodin ju je pozivao da se zauzme za svoj narod. Željela je pomirbu, ali u tome nije uspjela te je bila kažnjena od onih unutar Crkve koji nisu imali iste političke poglede. Zbog površnih zemaljskih stvari nisu u njoj prepoznali sveticu nego su je osudili na smrt. Nakon 20 godina, proučavajući spise, Crkva je shvatila da je ona živjela sveto i da su ubili sveticu. To se događa kada Crkva razmišlja odveć zemaljski”, objasnio je propovjednik.

„Obnova našeg naroda kreće od nas”, kazao je predvoditelj slavlja, „od našeg osobnog odnosa s Gospodinom. Ako odveć budemo razmišljali zemaljski, politički bez duhovnoga onda sve propada jer i Crkva gubi svoje temeljno poslanje a to je spasenje duša. Trebali bismo na prvom mjestu razmišljati o nebeskoj domovini, o tome da postignemo nebesko kraljevstvo, a ovdje ljubiti svoj narod služeći mu, poput svetice Ivane Arške”.

Nakon mise u katedrali je nastupio Zbor splitskih liječnica s koncertom marijanskih skladbi i napjeva „O Marijo majko, slatki moj spokoju”. Zborom je dirigirao mo. Blaženko Juračić, klavirsku pratnju je izvela prof. Rozarija Samodol, a solo sopran prof. Ida Bilić Katić.