Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za Domovinu u prigodi Dana međunarodnog priznanja Hrvatske

Karlovac (IKA)

Na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u nedjelju 15. siječnja svečanu misu za Domovinu u crkvi Presvetog Srca Isusova slavio je župnik i karlovački dekan preč. Dražen Karačić.

Koncelebrirali su vojni kapelan i dekan Ivan Blaževac i umirovljeni svećenik mons. Ferdinand Vražić koji je propovijedao. Na misi su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Nada Murganić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i saborska zastupnica Maja Grba Bujević, saborske zastupnice Marija Jelkovac i Irena Šimunić, karlovačka županica Martina Fudek Hajdin, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i brojni vjernici.

Na značenje datuma kada je Hrvatska međunarodno priznata podsjetio je na početku domaćin, preč. Dražen Karačić, a propovjednik mons. Vražić je na temelju nedjeljnih čitanja starozavjetnog proroka Izaije svjedočanstva Ivana Krstitelja istaknuo poveznicu s njihovim naviještanjem dolaska Spasitelja s borbom hrvatskog naroda za svoju državu.

„Danas kada obilježavamo 31 godinu da su nas priznali kao narod, razmišljajmo o svojoj stvarnosti i svemu što smo kao narod pretrpjeli, progonstvo, more prolivene krvi, oceane suza, more grobova, mnogo neznanih. No moramo se prisjetiti 13 stoljeća hrvatske povijesti, Krbavske bitke, Zrinskih i Frankopana. Sedamsto godina Hrvati su bili predziđe kršćanstva od vremena krštenja u našem Jordanu, Jadru. Kralj Zvonimir davno je rekao da će Hrvati biti vjerni papi, a upravo je Ivan Pavao II. dignuo glas da se Hrvatska prizna. Naša dva plućna krila čine s jedne strane vjera i Crkva, a s druge strane Domovina. Kroz povijest nas je ubijala zvijezda a mnogi su htjeli učiniti detuđmanizaciju, no sjetimo se danas riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da ćemo graditi Hrvatsku kakvu mi želimo. Današnjom misom želimo zahvaliti na Domovini i svoj državi u čemu je golema zasluga molitve i branitelja. Zahvalimo posebno slavenskoj duši Ivanu Pavlu II, zahvalimo Gospi Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, bl. Alojziju Stepincu kao i našem zajedništvu. Hrvatska neće nestati dok je u nama hrvatsko i Isusovo srce“, zaključio je propovjednik mons. Vražić.

U nastavku je u Domu OS RH Zrinski održana svečana akademija u organizaciji Dokumentacijsko – memorijalnog centra hrvatskih branitelja Damir Pintar te pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Karlovačke županije i Grada Karlovca.