Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za domovinu u Rimu

Rim (IKA)

U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u nedjelju 29. svibnja slavljena je svečana Misa za domovinu povodom Dana državnosti koji se u Republici Hrvatskoj slavi 30. svibnja.

Prema liturgijskom kalendaru Talijanske biskupske konferencije ova nedjelja je ujedno bila i svetkovina Uzašašća Gospodinova koje se u Republici Italiji ne slavi u četvrtak, četrdeseti dan po Uskrsu, već se premješta na prvu sljedeću (sedmu vazmenu) nedjelju.

Liturgijsko slavlje predvodio je rektor Zavoda sv. Jeronima u Rimu vlč. Marko Đurin u suslavlju s mons. Januszom Blachowiakom i mons. Mislavom Hodžićem iz Državnog tajništva Svete Stolice te još dvadesetak drugih svećenika. Na misi su se okupili i predstavnici diplomatskog zbora: otpravnica poslova u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, veleposlanik RH pri Italiji Jasen Mesić, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici Jakob Štunf i drugi diplomatski djelatnici.

U homiliji rektor Đurin osvrnuo se na događaj Gospodinova Uzašašća na nebo koji kao povijesni događaj u sebi ima duboku teološku dimenziju po kojoj, jednako kao i uskrsnuće, nadilazi samu povijesnost i progovara o vječnosti. To se osobito očituje u ulomku Lukina evanđelja koji progovara o istini da je Isus uzašao na nebesa i sjedi s desne Boga Oca Svemogućega.

Potom se dotaknuo iskustva učenika koji su gledali u nebo i vidjeli događaj Isusova uzašašća. Upravo činjenica učeničkog „gledanja u nebo“ gdje se nalazi naša vječna domovina bila je temelj propovjednikova nastavka i govora o tome kako živjeti i voljeti svoju ovozemaljsku domovinu Hrvatsku: „Ako maknemo pogled s neba, onda će i naš ovozemaljski život izgubiti svoj pravi smisao i život na zemlji ostat će prazan, besmislen i okrutan. Zato i apostol Pavao opominje: Naša je domovina na nebesima, odakle Spasitelja iščekujemo, Krista Gospodina (Fil 3, 20).

I danas dok na poseban način molimo za svoju Domovinu, mi kršćani katolici, molimo sa sviješću da nam je naša Domovina dar koji nam je Bog dao. On nam je dao lijepi komadić raja na ovoj zemlji da tu možemo živjeti i proživjeti naš zemaljski život, da u toj Domovini naučimo ljubiti Boga i bližnjega, da naučimo živjeti u miru jedni s drugima. Da u toj Domovini ne gledamo samo neki naš privilegij, da ne gledam kako ću ja od nje imati koristi, nego da vidim i obvezu koju imam prema njoj i prema svima onima koji u njoj žive. Isto tako, da imamo odgovornost prema onima koji će doći poslije nas, da i njima ostavimo Domovinu onakvu kakvu smo je mi dobili i kakvu želimo da ona bude. I na kraju krajeva, da naučimo, ono što nas uči i današnja svetkovina, da smo tu samo prolaznici, da nismo njeni gospodari, nego samo upravitelji, a da je naša jedina prava domovina ona vječna na nebesima. Zato je današnja svetkovina Uzašašća poticaj svima nama da živimo svoj život ovdje na zemlji očiju uvijek podignutih prema onoj pravoj domovini na nebesima.“

Isto tako, rektor se spomenuo učeničkog pitanja Isusu Kristu o uspostavi Kraljevstva Nebeskoga u kojem se očituje zasićenost njihove muke i borbe sa ovim svijetom i njegovim zlim stvarnostima. Istaknuo je kako Krist ne daje točan i direktan odgovor već svojim učenicima obećava snagu Duha Svetoga koji će na njih sići po njegovu uzašašću Ocu. Na taj način Isusovo uzašašće ne znači njegovo napuštanje svojih učenika već još snažniju blizinu koja proizlazi kao plod njegovog povratka u zajedništvo s Ocem po pojem na učenike dolazi Duh Sveti i veže ih u zajedništvo s Bogom slično onom zajedništvu kojeg imaju Otac i Sin. Iz ovakve blizine i istine da nitko više ne može maknuti Isusa iz života njegovih učenika proizlazi i učenička radost koja povezuje vremeniti i vječni život, nebesku i zemaljsku Domovinu, hod po zemlji očiju usmjerenih prema nebu.

Na kraju liturgijskog slavlja riječ pozdrava i zahvale također je uputio rektor Đurin. Zahvalio je veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici na čelu s otpravnicom poslova, na suorganizaciji toga događaja; svećenicima i osoblju Zavoda na pomoći pri organizaciji te Renesansnom ansamblu „Marko Polo“ koji je pjevao na liturgijskom slavlju.

Potom je riječ zahvale uputila Zupičić, koja se spomenula uloge Svete Stolice i svetog Ivana Pavla II. u priznanju samostalne i suverene Republike Hrvatske te je pritom osobito istaknula ulogu kardinala Angela Sodana, tadašnjeg Državnog tajnika u Vatikanu, koji je jučer preminuo, a kojeg su se spomenuli u euharistijskom slavlju. Posebno je zahvalila Upravi i svim članovima Zavoda sv. Jeronima na susretljivosti i raspoloživosti pri organiziranju te proslave, nazvavši pritom Zavod sv. Jeronima „srcem Hrvata u Rimu“. Na kraju je svima čestitala Dan državnosti.

Nakon mise uslijedio je u crkvi koncert Renesansnog ansambla „Marko Polo“, a slavlje je zaključeno zajedničkim druženjem u salonu Zavoda sv. Jeronima.