Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za pokojne branitelje Koraćanske bojne i članove HKUD-a

Koraće (IKA)

U trodnevnici vjersko-kulturne manifestacije Dani Velike Gospe, koja se ove godine održava pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“, tradicionalno je u utorak 13. kolovoza služena misa zadušnica za sve poginule i umrle branitelje Koraćanske bojne u Domovinskom ratu kao i za sve pokojne članove HKUD „Tamburica Koraće“.

Uz domaćeg župnog vikara fra Velimira Zirduma i župnika u Svilaju fra Mladena Jozića misu je predvodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas. U homiliji fra Anto je posvijestio „da smo u svim svojim životnim situacija kao kršćani pozvani tražiti savjet Majke dobroga savjeta – naše Nebeske majke, koja uvijek želi biti naša utjeha, naša nada“.

Svjestan što je puk Bosanske Posavine i toga mjesta doživio u posljednjem Domovinskom ratu, u kojem je samo u tom mjestu poginulo njih 21, te sve hrvatsko stanovništvo prognano, a malo ih se vratilo, pozvao je vjernike da mole Nebesku Majku da im pomogne da u svakom čovjeku, pa i onima koji su donedavno bili na neprijateljskoj strani prepoznaju brata, sestru, kako bi stvarali međusobno jedinstvo na koje Isus poziva.

Na kraju mise vjernici su u procesiji iz crkve ponijeli plakat na kojemu su ispisana imena i fotografije svih 21 poginulih u Domovinskom ratu te lampione za svakoga od njih i položili ih do spomen obilježja podignutog u crkvenom dvorištu. Opijelo kod spomen obilježja predvodio je fra Mladen.