Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za sudionike simpozija crkvenih pravnika

Vodice (IKA)

Sudionici XV. međunarodnog simpozija crkvenih pravnika u Vodicama sudjelovali su u petak 14. listopada u katedrali Sv. Jakova na misnom slavlju koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

„Govoriti vama, ljudima od zakona, paragrafa, od crkvenog zakona, kanona?! – Moram priznati, nije mi baš svejedno. Ali s druge strane, svi smo jednako pozvani otvoriti uši srca i oči duše za Kristovo evanđelje, Božju Riječ. Jer, u protivnom ostat ćemo na slovu zakona i bojim se proći gore nego li u Starom zavjetu, gdje se govori o srdžbi Božjoj i odmazdi“, poručio je biskup Rogić u uvodnom dijelu homilije.

Potom se osvrnuo na svetopisamske tekstove čitane na misnom slavlju.  Isus nas želi osloboditi. Kaže to s nevjerojatnim uvodom koji već tješi: A kažem vama, prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti. Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Da, velim vam, njega se bojte! Uklonite, odbacite krive strahove koji vas zavode i ravnaju vašim postupcima, a odvode vas u vječnu propast. Krivih se bojite. Krivi strahovi upravljaju vašim postupcima, životom. Bojati nam se Onoga koji život daje i oduzima zauvijek. U čijoj su ruci vremena i vjekovi, ali i svaki od nas, poručio je biskup Rogić.

Naglasio je kako  sedmi dar Duha Svetoga je strah Božji koji je  čuvati istinu, pravednost, živjeti bez tajni koje moram skrivati – ako baš hoćete: živjeti po Zakonu – čuvati naklonost Božju u svome životu. Ne umanjiti je svojim postupcima, odlukama, krivim izborima. A to znači živjeti u milosti Božjoj.
Koliko se oko toga još svi moramo potruditi? Nemamo li svi straha pred Gospodinom? Zar bi voljeli da baš sve vidi? A on vidi sve. E taj strah liječi Isus posljednjim rečenicama današnjeg odlomka. Bog je svevišnji arhitekt. Sve vidi, svime upravlja. O svima vodi brigu. O vrapcima, ni njih, ni jednog ne zaboravlja – Njegovi su stvorovi. Hoćete još jaču sliku kao izvor pouzdanja? – A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. – Ne bojte se! Vredniji ste nego mnogo vrabaca!

Ne bojte se! – Kažu 365 puta u Bibliji, za svaki dan u godini po jedan Ne bojte se. Ne želi Bog da nas njemu vodi strah od kazne nego odgovor na dobivene darove i iskazanu ljubav u žrtvi njegova Sina. U teškoćama, stradanjima, bolestima, ratovima, svim mogućim tjeskobama i neizvjesnostima: Ne bojte se! I vlasi su vam izbrojene. Koliko utjehe i ohrabrenja. Govori nam to kao prijateljima, predodređenima, posinjenima, na vječnost pozvanima – k Sebi. A u Njegovoj blizini ne mogu opstati ni laž, ni skrivanje, niti ikoje licemjerje, kvasac farizejski. Ostaje izbor na nama da živimo, da budemo na hvalu Salve njegove! Možda nam onda ne bude trebalo toliko zakona i propisa, zaključio je biskup Rogić.

U koncelebraciji bili su riječki nadbiskup i duhovnik Hrvatskog kanonističkog društva Mate Uzinić, biskup Novog Mesta i predsjednik Slovenske biskupske konferencije Andrej Saje, te umirovljeni biskup Ante Ivas.