Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za Vukovar i Škabrnju u Drežnik Gradu i Vagancu

Drežnik Grad/Vaganac (IKA)

Na 30. obljetnicu stradavanja dvaju simbola hrvatskog otpora u Domovinskom ratu, Vukovara i Škabrnje, u četvrtak 18. studenoga mise su služene u Drežnik Gradu i Vagancu u Slunjskom dekanatu.

Propovjednik vlč. Dino Rupčić na misama je poručio: „Moj duboki naklon pripada danas pokojnima čija su tijela nevino stradala po cijeloj Hrvatskoj i šire, iz bilo kojih ratova i vremena bez obzira na vjeru i naciju. Danas neću pjevati: geni, geni kameni, ali ću zato govoriti geni, geni hrvatski … pa se nadam da mi neće nitko zamjeriti. Draga braćo! Možda bi bilo bolje na Dan sjećanja, Škabrnje i Vukovara gledajući grobove ovih mrtvih samo šutjeti i moliti. Ja ću ipak nešto reći iako nam grobovi govore puno više od svake izrečene riječi. Otvorene grobnice koje čekaju povratak kosti svojih mrtvih i nestalih, govore još više.

Mi smo svjesni da neke bole Škabrnja i Vukovar i Dan sjećanja na nevine žrtve. Tko prešućuje žrtve on ih ponovo ubija. Znam da zločince boli nečista savjest i vjernička moć praštanja hrvatskoga čovjeka koji živi po Kristovim riječima: Bože, oprosti im jer ne znaju što čine. Trebamo biti uvijek vođeni današnjim Evanđeljem: ako je Krist koji je pretrpio nepravednu smrt, sve oprostio, to moramo i mi danas činiti ako želimo biti Kristovi. Braćo, Škabrnja i Vukovar nemaju drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja.

Ako su Škabrnja i Vukovar simbol patnje, a jesu, neka konačno budu i simbol pravde. Osjećamo veliku bol i tugu kada čujemo istinu, kako stotine tisuća mladih napušta ovu prelijepu zemlju za koju su mnogi ginuli. Gubimo zdrave i mlade snage koje su mogle: obnoviti državu i podići palo gospodarstvo. Iseljavanjem, neki vode podmukli rat protiv Domovine.

Domovino, pitam prvo tebe, kada ćeš svim srcem biti uz svoj narod? Konačno, dajmo poštovanje progonjenima. Kada ćete kao europske zemlje imati minimum hrabrosti da otvorite arhive a zatvorite nečasne arhivare. Bez čistih računa nema čiste budućnosti i mira. Europa se čudi vašem prljavom kazalištu koje još uvijek nema završnoga čina i lustracije. Blaženi progonjeni čekaju svoju pravičnost. Hrvatska kao država sada u potpunosti pripada Europi. Nemojmo tapkati u prošlim vremenima i ne gubimo snagu u međusobne svade. Mi smo Europa. Balkanski duh izdahnite a europski zrak udahnite! Hrvatska ima puno toga dati Europi: kršćanske, moralne i ljudske vrednote. Pitam se, zašto grobovi tako dugo šute. Podignite se i vi mrtvi, a i vi živi, da zaštitite i uskrsnete ovu tako lijepu i dragu domovinu Hrvatsku. Što čekamo? Krenimo Naše političare narod je izabrao da budu konstruktivni a ne destruktivni. Kaže sv. Ivana Pavao II.: zajedno u obnovu Podržite uvijek ono što je pozitivno, dok korigirate ono što je negativno. Molimo za one koji nas vode da gledaju naprijed i ističu pozitivne uspjehe Hrvatske, a ne gledati svoje osobne interese.

Draga braćo i sestre! Ne bojte se nikoga i nikada! Znajte da je Krist uvijek s nama. Bože, pomiri sve ljude na ovome svijetu i daj da konačno svi shvatimo danas dok molimo za žrtve Škabrnje i Vukovara, da si ti pravi Put, prava Istina i pravi Život. Ako ovo zbilja shvatimo imaju Hrvatska, Europa i svijet mirnu i blagoslovljenu budućnost, rekao je, među ostalim, vlč. Dino Rupčić u homiliji.