Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica i sprovodni obredi za preč. Osrečkog

Zagreb (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je u utorak 11. lipnja sprovodnu misu za preč. Milana Osrečkog, svećenika Zagrebačke nadbiskupije preminulog u 82. godini života i 56. godini svećeništva.

U homiliji pred okupljenom rodbinom, svećenicima, prijateljima i župljanima župa u kojima je preč. Osrečki službovao, biskup Gorski kazao je kako se „mi, vjernici Kristovi, od svojih pokojnika opraštamo s dubokim uvjerenjem da su istinite Isusove riječi: ‘Nijedan koji živi i vjeruje u me neće umrijeti zauvijek’“. S tom vjerom, nastavio je biskup, „prolazimo ovom zemljom kao putnici prema nebeskoj domovini, slavimo svaku euharistiju, donosimo odluke i činimo djela svjesni da nam je svima stati pred lice svoga Boga i Stvoritelja kako bismo mu izručili u ruke taj prekrasni dar kojim nas je obdario, dar vlastitoga života oplemenjenog ljubavlju i vjerom, prokušanog kušnjama“.

To je bila vjera i pokojnog svećenika Milana koji je časno proživio svoj ljudski i svećenički život. Naučio je dane svoje brojiti i stekao mudro srce privrženo Gospodinu Isusu. I on je poput Petra odgovorio na Isusov poziv: „Gospodine, ti sve znaš, ti znaš da te volim!“ Iz te ljubavi prema Isusu vjerno je obnašao svoju svećeničku službu, bilo kao župnik u župama nekada velike Zagrebačke nadbiskupije, bilo kao prebendar Prvostolne crkve zagrebačke, služitelj euharistije i ispovjednik u našoj katedrali, bilo kao tihi radnik u Nadbiskupskom duhovnom stolu gdje je veoma savjesno vršio razne odgovorne službe, rekao je biskup Gorski pa nastavio: „Često ljudi u središnjim ustanovama, vjernici laici ili svećenici, ostaju u sjeni velikih zbivanja i njihov rad nije poznat javnosti. Međutim, upravo taj tihi i savjesni rad omogućava život zajednice, vjerničke i narodne, omogućava život nadbiskupije i njezino uspješno pastoralno djelovanje“.

Takvim se radom za svoju zagrebačku Crkvu bavio i preč. Milan, tihi čovjek, samozatajan, i cijelim životom predan Isus Kristu, istaknuo je biskup Gorski, zahvalivši na kraju Bogu za dar njegova života i svećenički poziv koji je časno živio. Na kraju sprovodne mise oproštajni govor uputio je preč. Juraj Jerneić, a tijelo preč. Osrečkog položeno je u grobnicu Prebendara mirogojskih arkada, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.