Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za Lipanjske žrtve u Vrgorcu

Vrgorac (IKA)

Misu zadušnicu za 33 ubijenih žitelja župe i grada Vrgorca – „Lipanjske žrtve“ u srijedu 15. lipnja 2022. u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predslavio je župnik fra Josip Repeša.

Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942. i potom nadodao potrebu sjetiti se u misnoj žrtvi i svih ostalih žrtava, civilnih i vojnih, u vrijeme Drugoga svjetskog rata u Vrgoračkom kraju.

U homiliji, fra Josip je, prikazujući žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, onomu koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti.

Propovjednik je istaknuo jedan od razloga tragične pogibije nije nužno bio uvjetovan nacionalnim ili političkim razlozima, nego je plod narušenih međuljudskih odnosa zbog kojih se u smjeru osvete stvarao popis koji je potom tragično realiziran u mučkom ubojstvu 33 žitelja župe i grada Vrgorca. Takve se podjele, nažalost, osjećaju i danas i prijete da se ponovo realiziraju u novim tragičnim događajima. Misna žrtva nikako ne smije biti usmjerena tim pogrešnim smjerom. Krist sa križa pomiruje zavađene strane nudeći Mir i dobro svakom čovjeku. Vjernici, koji slave svetu misu, prinoseći molitvu i žrtvu za sve svoje pokojne nikako ne smiju biti uključeni u nove opasne podjele koje uništavaju ljudsko biće. Ubojstvo bilo koga, prijatelja ili neprijatelja svejedno je zločin ako se radi iz osvetničkih razloga. Stoga moleći za mir među mrtvima ostvarimo mir među živima, sada i uvijeke – poručio je.

Poslije mise svi okupljeni uputili su se do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen-ploča, pred kojom su predstavnici Grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojoj su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.

Među sudionicima misnog slavlja bio je gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg s gradskim vijećnicima.