Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica maturanata Nadbiskupske klasične gimnazije

Zagreb (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu u utorak, 24. svibnja maturanti generacije 2021./22. zahvalili su Gospodinu na srednjoškolskom obrazovnom hodu kojeg su kroz protekle četiri godine činili na zagrebačkoj Šalati gdje je smještena Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti.

Roditelji, braća i sestre, djedovi i bake, rodbina i prijatelji šalatskih maturanata te profesorski gremij Gimnazije predvođen ravnateljicom Ljubom Duvnjak zahvalio je Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata koji će nakon mature stupiti na željene fakultete u gradu Zagrebu i ostalim učilištima diljem domovine i inozemstva.

Kao i prošle godine, i ova generacija maturanata morala je svoj „maturitas“ obilježiti izvan šalatskog kompleksa koji je stradao u potresima iz ožujka i prosinca 2020. godine te u većem dijelu čeka, zajedno s velebnom sjemenišnom crkvom Srca Isusova, opsežne zahvate obnove i rekonstrukcije.

Misno slavlje predvodio je vlč. doc. dr. sc. Odilon-Gbènoukpo Singbo, profesor na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu, a u koncelebraciji su sudjelovali školski duhovnici vlč. Matija Pavlaković i vlč. Petar Mlakar, koji ujedno obnašaju službe odgojitelja u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu.

Liturgijsko pjevanje na zahvalnom misnom slavlju animirao je Mješoviti zbor Gimnazije pod ravnanjem prof. Ankice Juričić uz orguljašku pratnju učenika i sjemeništarca maturanta Marka Pratljačića. U svečanoj asistenciji bili su sjemeništarci maturanati.

U homiliji, vežući se uz liturgijska čitanja svagdana VI. vazmenog tjedna, vlč. Odilon je maturantima poručio: „Tri su teme koje s vama želim danas dotaknuti. Prva je moja želja da budete bez straha, panike ili kako vi to ovdje volite nazvati – stresa. Prvi sam put čuo za riječ stres kada sam došao u Hrvatsku. U zemlji iz koje potječem, mi ne poznajemo riječ stres. Sada je pred vama matura. Budite mirni. Sveti pisac u današnjem prvom čitanju na jednom mjestu kaže da su ‘pali okovi’ jer se dogodio potres. Vi ste ‘potresna generacija’, ali nemate se čega bojati jer Duh Božji je vaša zaštita. Druga tema o kojoj vam želim nešto reći jest tematika izvora. Danas pred sobom imate mnoge mogućnosti, mnogo izvora. Dopustite si pogreške jer one su prilika za još bolji početak. Jedan od izvora su i vaši roditelji, zatim ova škola sa svim svojim osobljem – danas ste pozvani biti zahvalni prema tim izvorima. Posljednja tema o kojoj vam želim nešto reći je prilika. Na fakultetu imate priliku da svojim životom pokažete drugima da je Krist živ. Imate priliku širiti vjeru. U ovoj ste školi kroz četiri godine primili blago – dijelite ga! Ono što vam jamči dobar život jest blizina s Gospodinom. I zato nemojte biti u panici, jer imate izvore koji su prilika za dobru i svetu vašu budućnost“.

U prikaznim darovima maturanti su na oltar prinijeli hostije, vino, vodu, kalež, novčani dar za djecu Benina o kojima skrbi vlč. Odilon te maturantsku sliku želeći na simboličan način predati Bogu sve ono čime ih je On obogaćivao kroz protekle četiri godine, gdje su posljednje tri bile obilježene izazovima pandemije koronavirusa i potresima.

Na koncu misnog slavlja riječi zahvale uputili su maturanti godine NKG-a Petra Arnuš i Andrija Fištrek te generalni duktor Sjemeništa Dario Bajraktari ispreplićući, svaki iz svoga kuta gledišta, prijeđeni hod sa željom blagoslovljene budućnosti koja zajednički očekuje 96 maturanata te drevne ustanove Zagrebačke nadbiskupije.

Po završetku mise zahvalnice i zajedničkog fotografiranja uslijedilo je prigodno druženje u prostorima ove isusovačke župe na zagrebačkom Jordanovcu.