Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica u osječkoj konkatedrali

Zagreb (IKA)

Umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodio je u utorak 31. prosinca, na spomendan sv. Silvestra – pape, misu zahvalnicu u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla.

Koncelebrirali su župnik župe sv. Petra i Pavla mons. Adam Bernatović, župni vikari vlč. Robert Almaši i vlč. Blaž Jokić, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković, umirovljeni svećenik vlč. Vladimir Mikrut te svećenik na studiju u Rimu vlč. Ivan Kunčević.

U uvodu u misno slavlje nadbiskup je pozdravio sve nazočne i između ostaloga rekao: „Možda se pitate, draga braćo i sestre na čemu da zahvalimo nakon ove godine u kojoj je bilo i ekonomskih i socijalnih poteškoća na svim mogućim razinama? Ipak, nama kao primjer, sveti Pavao apostol poteškoće smatra milostima, pa tako bismo mogli i mi na kraju života spoznati da je zlo koje nas je snašlo bilo za dobro nama osobno te onda i ljudima oko nas”.

„Pozvani smo izraziti zahvalnost i u ovom ozračju Božića, za rođenje Sina Božjega koji je došao da nam bude bliz. Budimo svjesni da nas On prati i podržava na našem životnom putu. Prvog siječnja slavimo svetkovinu svete Marije Bogorodice, već prvoga dana osjećamo njezinu snagu, zagovor, primjer i hrabrost da gledamo budućnost. Posebice smo pozvani da se u poniznosti s drugima podržavamo na zajedničkom putu. Mi smo predstavnici, s ostalim zajednicama, našeg grada Osijeka, pa i ostalih ljudi i tu smo da kažemo ‘Gospodine hvala ti!’”, rekao je mons. Srakić i pozvao vjernike na kajanje za grijehe kako bi dobre misli i nakane bile zaista iskrene.

U nastavku slavlja mise zahvalnice, nakon naviještene Božje riječi, župnik mons. Bernatović u homiliji je rekao: „Mi stojimo pred misterijem i darom proteklog vremena. Radosni za ono dobro što smo učini i zlo koje smo pretrpjeli, ali zato žalosni za propuštenu priliku činjena dobra”. Uslijedilo je iscrpno izvješće o životu i pastoralnom djelovanju konkatedralne župe. Poticajnim i zahvalnim govorom dao je prikaz redovitog pastoralnog života te iznio statistiku, ističući 137 novokrštenih članova župne zajednice, 149 sprovoda, 86 crkveno vjenčanih parova, 132 prvopričesnika i 142 krizmanika. Podijeljeno je 121.000 pričesti.

Župnik Bernatović zahvalio je svim svojim najbližim suradnicima te pohvalno spomenuo i vlč. Zlatka Hnatešina koji je bio župni vikar do kolovoza 2019. godine. Nadalje je naglasio brojne izvanredne događaje na razini župe i Nadbiskupije u kojima su vjernici sudjelovali. Na poseban je način podsjetio na kanonsku vizitaciju nadbiskupa Đure Hranića 1. ožujka. Izrazio je radost i zahvalnost zbog ređenja novoga pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića, kojega je papa Franjo imenovao biskupom 11. ožujka 2019.

Spomenuta je i važnost financijskih sredstava za redoviti život svake župe te je župnik iznio statistiku primitaka i izdataka, upućujući zahvalu vjernicima, Nadbiskupiji, Gradu i Županiji. Zahvalu je zaključio riječima: „Neka Gospodin primi sav naš trud i rad te Njegovom snagom, koliko je to moguće, poboljšamo svoj rad i djelovanje na korist svih nas i dobrobit našega života!”

Nadbiskup Srakić je prije završnog blagoslova izrazio zadovoljstvo pastoralnom aktivnošću konkatedralne župe te pohvalio dosadašnji pastoralni rad i život. Zaželio je svima potporu „u sadašnjosti i budućnosti od Gospodina koji nas je stvorio, spasio i posvetio“. Liturgijskim pjevanjem misu je animirao Mješoviti konkatedralni zbor.