Budi dio naše mreže
Izbornik

Misijska nedjelja u Župi sv. Terezije od Djeteta Isusa

Zagreb (IKA)

U Župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Misijsku nedjelju 22. listopada gostovala je ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj s. Ivana Margarin.

Na jutarnjim misama župnik vlč. Mario Pavić istaknuo je važnost vjerničke suodgovornosti i zauzetosti za misijsko djelovanje. Naše je osobno djelovanje polazište za ostvarenje ciljeva misijskoga djelovanja na široj razini, istaknuo je. Vlč. dr. sc. Vlado Mikšić naglasio je da je važna odvažnost i hrabrost za misijsko djelovanje te potaknuo vjernike da podrže misije i pomognu misionarima.

Na kraju jutarnjih misa vjernicima se obratila s. Ivana Margarin. Opisala je Misijsku nedjelju kao krunu misijskog pastorala koji se odvija tijekom čitave godine. Predstavila je Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj – ured preko kojega Papa, kao i u drugim zemljama u kojima postoji Biskupska konferencija u svijetu, vodi brigu o misijskom poslanju Crkve te o misionarima diljem svijeta. Hrvatskih misionara, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u svijetu je više od sedamdeset i djeluju u dvadesetak zemalja svijeta na četiri kontinenta. Sestra Ivana zahvalila je svima koji pomažu misionarima „jer oni pronose našu vjeru i pomažu ljudima koji su u potrebi, i materijalnoj i duhovnoj.“ Misionari donose nadu i svjedoče o Božjoj ljubavi navješćujući da je svaki čovjek ljubljeno Božje dijete i ima pravo na dostojanstven život. Unatoč često nerealnoj percepciji u društvu, Katolička Crkva čini civilizacijske pomake i nastoji učiniti ovaj svijet boljim stvarajući bolje životne uvjete – gradeći škole, ambulante i poučavajući. Na Misijsku nedjelju, istaknula je, „treba se osobito sjetiti svih koji su u misijama, a Bogu zahvaliti na svim dobrima koje (nezasluženo) primamo.“