Budi dio naše mreže
Izbornik

Misionarka iz Benina posjetila šalatsko sjemenište

Zagreb (IKA)

Na poziv preč. Matije Pavlakovića, ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji i rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, redovnica Družbe Marijinih sestara od čudotvorne medaljice s. Ivančica Fulir, trenutno jedina misionarka iz Zagrebačke nadbiskupije koja od 2016. godine djeluje u biskupiji Porto Novo u afričkoj državi Benin, pohodila je u petak 2. lipnja sjemenišnu zajednicu na Šalati.

Misionari nisu oni koji grade škole i bolnice u siromašnim krajevima, nego su oni koji žive i svjedoče Isusa Krista tamo kamo idu“, rekao je preč. Pavlaković okupljenim sjemeništarcima pozdravljajući s. Fulir i izričući joj dobrodošlicu na šalatski brijeg, tu drevnu kolijevku duhovnih zvanja Crkve u Hrvata. Nadalje, u svom je pozdravnom govoru izrazio zahvalnost sestri Fulir i svim misionarima na svakoj žrtvi, ugrađenoj ljubavi i postojanom svjedočenju na misijskom polju rada istaknuvši kako se „čitava sjemenišna zajednica danas ujedinjuje s tolikim moliteljima za misije i misionare jer smo ponosni na vas i radosni što vas imamo, a molimo Gospodara žetve da i nekoga od povjerenih nam mladića oduševi za misionarski poziv“, zaključio je svoj govor preč. Pavlaković.

Misionarka je sjemeništarcima u kratkom predavanju popraćenom prezentacijom prikazala redovničku zajednicu u Delegaturi u Beninu, istaknuvši kako ona ima 35 časnih sestara od koje su dvije Hrvatice, a ostale Beninke. Spomenula je kako sestre vode dva dječja sirotišta i dvije ambulante za njegu bolesnika, smještene na sjeveru i jugu Benina. Pokazala je kroz prezentaciju kako u sirotištima nastoje djeci pružiti odgoj i školovanje, otvarajući im na taj način šansu za bolju budućnost.

Potom je s. Fulir posvjedočila sjemeništarcima i o svom duhovnom pozivu. S. Ivančica Fulir rođena je 2. studenoga 1984. u Zagrebu. Završivši studij Unutarnje i vanjske trgovine te studij Poslovne ekonomije, smjer: Analiza i poslovno planiranje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radila je nekoliko godina kao projektni menadžer. Volontirajući u udruzi „Anđeosko srce“ upoznala je misije Marijinih sestara u Beninu. Boraveći kod njih u Africi u nekoliko navrata postala je svjesna svog duhovnog poziva. U Družbu Marijinih sestara u formaciju ulazi na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače 2014. nakon što je provela godinu dana u Beninu. S. Ivančica je misijski križ primila 9. listopada 2016. godine u svojoj rodnoj župi Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu, gdje je rođena i odrasla i gdje je raslo njezino misijsko zvanje. Ubrzo po završetku novicijata odlazi u Ukrajinu gdje sudjeluje u otvaranju nove misijske zajednice Marijinih sestara gdje provodi naredne tri godine. Završnu godinu juniorata provela je u Hrvatskoj gdje je na svetkovinu Blagovijesti, 25. ožujka 2021. položila svoje doživotne zavjete.

Predstavljajući nove aktivnosti sestara u Beninu, misionarka Fulir prikazala je sjemeništarcima i neke nove projekte od kojih je posebno izdvojila projekt Centra za zdravlje djece u jednom mjestu blizu granice s Nigerijom. Kazala je kako se u tom području javlja veliki broj djece oboljele od malarije, a stopa smrtnosti u tom području je iznimno velika.

Na koncu svoga predavanja misionarka iz Benina zahvalila je novom ravnatelju PMD-a u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Pavlakoviću na početnoj lijepoj suradnji, otvorenosti i pomoći posebno u okviru njegove službe unutar pastorala ministranata gdje se ministranti trude putem misijskih kutijica pripomoći misijskom djelovanju Crkve.

Vrhunac susreta bilo je misno slavlje u svečanoj sjemenišnoj dvorani koje je, s početkom u 12 sati, predvodio preč. Pavlaković, a na kojem je, uz prisutne sjemeništarce, sudjelovala i misionarka s. Fulir. Na koncu slavlja sjemeništarci su s. Fulir udijelili prigodni poklon kao uspomenu na njen pohod šalatskom sjemeništu.

Susret je završio molitvom za misije i radnim ručkom u sjemenišnoj blagovaonici gdje je preč. Pavlaković upoznao misionarku sa životom, trenutnim aktivnostima, kao i sa funkcioniranjem sjemeništa nakon razornih potresa iz ožujka i prosinca 2020., a posebno joj je približio aktualnosti vezane uz misijski pastoral u Zagrebačkoj nadbiskupiji napose nakon održanog Prvog susreta župnih misijskih suradnika u Zagrebačkoj nadbiskupiji sredinom svibnja ove godine.