Budi dio naše mreže
Izbornik

Misli pape Franje o sustavima prehrane, gladi i zaštiti ljudskog dostojanstva

Vatikan (IKA)

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, u suradnji s Vatikanskom komisijom za Covid-19 objavio je video u kojem su ujedinjene razne Papine poruke međunarodnoj zajednici o gladi i zaštiti ljudskog dostojanstva i planeta, prenijela je hrvatska sekcija Vatican Newsa.

Sažetak je to Papina učenja o temi prehrambenih sustava, a povod objavljivanja video sadržaja je održavanje pred-summita Ujedinjenih naroda o sustavima prehrane u Rimu, koji je zaključen 28. srpnja.

U video su prikazani odlomci iz raznih Papinih govora tijekom godina. Primjerice, uključen je njegov govor iz 2014. kada je u sjedištu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) poručio kako će se pravo na hranu zajamčiti tek kada se bavimo samom osobom koja pati od posljedice gladi i pothranjenosti. Isto tako, 2017. je na istome mjestu kazao kako treba promijeniti način života, korištenje resursa, kriterije proizvodnje i potrošnje.

Stoga, Papa ističe kako nije dovoljno proizvoditi hranu, već treba osigurati održive sustave prehrane i ponuditi zdravu i svima dostupnu prehranu (poruka za Svjetski dan hrane 2020.). Umiranje od gladi jedan je od najgorih načina oduzimanja dostojanstva. Kolike majke i očevi, i dan-danas, idu spavati mučeni brigom da sutra neće imati dosta kruha za svoju djecu, kazao je Papa na općoj audijenciji 27. ožujka 2019.

Videozapis je zaključen pozivima pape Franje u kojima podsjeća na najsiromašniju braću te na planet Zemlju, koji uzdišu zbog nepravde koje smo im nanijeli. Oni od nas traže obraćenje, promjenu puta, da se brinemo i o zemlji, o stvorenome (Opća audijencija 16. rujna 2020.). Uključena je i misao koju je Papa izrekao na općoj audijenciji 27. ožujka 2019.: „Oče, daj da mi i svi ljudi imaju potreban kruh. I pod ‘kruhom’ se također misli na vodu, lijekove, dom, posao… Tražiti nužno za život“. Na koncu, posljednja je misao ona iz kampanje koju je Caritas pokrenuo 2013., a Papa je rekao na općoj audijenciji 2013: „Jedna ljudska obitelj, hrana za sve“.