Budi dio naše mreže
Izbornik

Misnim slavljem obilježena 30. obljetnica smrti banjolučkog biskupa Alfreda Pichlera

Banja Luka (IKA/TABB)

Koncelebriranu misu u povodu 30. obljetnice smrti posljednjega dijecezanskog biskupa Alfreda Pichlera predyodio je u utorak 17. svibnja u banjolučkoj katedrali biskup ordinarij Franjo Komarica.

U homiliji biskup je na temelju liturgijskih tekstova najprije tumačio potrebu i prastaru praksu Crkve da se moli za crkvene poglavare, kako bi oni što plodnije ispunili svoju prevažnu službu u zajednici Kristovih vjernika. Također je Crkva od davnina prakticirala molitvu za bremenite svećenike i biskupe. Protumačio je zatim, temelj vjere „u uskrsnuće tijela i život vječni“.

Iznio je ukratko i glavne podatke iz svećeničkog i biskupskog služenja biskupa Pichlera i okolnosti za Crkvu njegovog vremena i djelovanja. Naglasio je njegovo djelovanje osobito na provođenju liturgijske obnove, te na odgoju i obrazovanju svećeničkih i redovničkih zvanja. Podsjećajući da je pokojni biskup Pichler vjerovao u Krista, kao Spasitelja i neumorno „do posljednjeg dana svoga života“ propovijedao Kristovo Evanđelje, pozvao je sve nazočne da se češće u molitvi sjete njegovog velikog doprinosa za osobnu vjeru mnogih članova biskupije.

S biskupom su koncelebrirali rektor katedrale i kancelar mr. Pero Ivan Grgić, župnik i dekan banjolučki preč. Vladimir Žarko Ošap, mons. Ivica Božinović ekonom biskupije, župnik u Presnačama i ravnatelj KŠC-a u Banjoj Luci, i mons. Anto Orlovac, umirovljeni svećenik. Pjevanje okupljene zajednice predvodile su redovnice Družbe Klanjateljice krvi Kristove iz Novog Nazareta.

Po završetku misnog slavlja svi su se nazočni uputili u procesiji pjevajući, u kriptu ispod oltara katedrale, gdje su kod groba biskupa Pichlera i drugih pokojnih biskupa izmolili posebne molitve za pokojne.