Budi dio naše mreže
Izbornik

Misnim slavljem završeno obilježavanje 2. obljetnice utemeljenja Europskog centra za mir i suradnju

Banja Luka (IKA/KTA)

Euharistijskim slavljem u trapističkoj crkvi Uznesenja BDM u Banjoj Luci u večernjim satima 20. rujna završeno je obilježavanje 2. obljetnice utemeljenja Europskog centra za mir i suradnju koje se organizirali Banjolučka biskupija i Paneuropska unija u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer.

Misu je predvodio umirovljeni vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom.

Prije početka mise riječi pozdrava i zahvale svima uputio je biskup Komarica. „Crkva se ne treba zatvarati u svoje ograničene crkvene prostore nego treba biti jedna zajednica koja je otvorena za Božju budućnost, koja je zahvaćena ognjem Duha Svetoga. Vjera kršćanska nije tek jedna lijepa izložba stvari iz prošlosti nego je trajna stvarnost, trajno susretanje s Kristom koje se događa ovdje i sada u našem životu… Crkva budućnosti je jedna Crkva koja je sposobna izaći iz prošlih navika i otvoriti se problemima svoje životne okoline jer se Crkva Kristova ostvaruje u zajedništvu Kristovih sljedbenika i i suradnika u izgradnji civilizacije ljubavi i mira“, kazao je, između ostalog, biskup Komarica.

U propovijedi kardinal Puljić ispričao je zgodu kada je mudrac, na pitanje kad počinje dan odnosno kada nestaje noć i svanjuje, odgovorio da je to onda kada čovjek u drugom čovjeku prepozna svojega subrata. „Tada započinje dan, a do tada vlada mrak“, rekao je kardinal Puljić, dodajući da žive u tom smislu u mračnom vremenu jer ljudi globalno i lokalno često ne vide da jedni druge trebaju i da je Bog stvorio ljude da međusobno surađuju te s Bogom grade i usavršavaju svijet.

Ispričao je primjer s jednog od susreta s krizmanicima, kada mu je jedna djevojka, na njegovo pitanje o tome što je najvažnije u životu, odgovorila da je najvažnije ljubiti, pojašnjavajući da onaj koji ne zna ljubiti zapravo ne zna živjeti. Potaknuo je da u obiteljima izgrađuju duhovne vrijednosti i uče djecu i mlade živjeti a ne samo uživati. Kazao je da u tom duhu treba izgrađivati javno mnijenje kako ne bi vladala sebičnost. „Sebičnjaci su jako agresivni“, rekao je kardinal Puljić, napominjući da se često govori o agresivnosti u školi, društvu… „Gdje vlada sebičnost, tamo je čovjek ugrožen“, kazao je kardinal, ističući da sebičnost jest uzrok rata, nemira i sukoba počevši od obitelji pa dalje. „Ta sebičnost je zapravo oholost… Vidimo da je najvažnije naučiti ljubiti, kao što je rekla ona djevojka, a o ljubavi tako je divno pisao apostol Pavao u svojoj poslanici Korinćanima“, kazao je kardinal Puljić. Rekao je da čovjek treba prihvatiti sebe i darove koje mu je Bog dao u zahvalnosti učeći se žrtvovati i ljubiti.

„Tko se ne zna žrtvovati, taj se ne zna radovati“, podsjetio je kardinal na svoje riječi upućene mladima koji su ga pitali, zašto se oni danas ne znaju radovati kao što su se nekada radovali njihovi preci iako su živjeli skromnije i siromašnije. „Prava sreća je u darivanju“, rekao je, potičući sve da izgrađuju mir ponajprije u svom srcu i duši, potom u obitelji u kojoj je dijete pozvano odgajati se za mir i ljubav, a potom u društvu. Prisjetio se kada ga je jedna djevojčica, čiji su se roditelji često svađali, upitala: zašto se svađaju oni koje ja volim? Pozvao je predstavnike vlasti i sve druge da šire ljubav i suradnju, a ne laž, mržnju i netrpeljivost. „U tom ozračju moramo sačuvati ono što je evanđeosko, kristovsko u nama da budemo graditelji mira i to s Kristom. Bez Krista nema mira“, rekao je na kraju kardinal Puljić pozivajući da na osobit način mole za mir i da svatko od njih bude mirotvorac.

U koncelebraciji bili su i rektor svetišta Marienfried (Pfaffenhofen) u njemačkoj Biskupiji Augsburg vlč. Georg Alois Oblinger, rođena braća trapsti o. Zvonko i o. Tomislav Topić, ekonom Banjolučke biskupije mons. Ivica Božinović, banjolučki dekan i župnik središnje gradske župe Pohoda BDM preč. Žarko Vladislav Ošap, župnik i gvardijan iz banjolučke četvrti Petrićevac fra Domagoj Šimić i mons. Anto Orlovac. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor u kojem su bile i brojne redovnice koje djeluju u Banjoj Luci.

Nakon mise upriličen je koncert sopranistice Lucije Borković i Danke Ilić i prof. Nevena Kraljića na orguljama.