Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Čakovcu

Čakovec (IKA)

Na poziv predsjednice Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije Miljenke Radović, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi predvodio je u srijedu 8. prosinca misu u crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu, a u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji je obilježen u petak 3. prosinca.

Pozdravivši vjernike koji su se okupili na misnom slavlju, vlč. Šardi istaknuo je „da se nalazimo u izazovnim vremenima, ali da je stoga još i važnije okupljati se pod okriljem Crkve i Blažene Djevice Marije, čiju svetkovinu Bezgrešnog začeća Crkva ovaj dan slavi. Marija će nas uvijek podizati i voditi svome Sinu“.

U homiliji je istaknuto kako Bog, kada stvara čovjeka, to uvijek čini iz ljubavi i slobode. Stoga daje čovjeku slobodu. Tu slobodu daje Adamu i Evi koji je nisu dobro iskoristili. No, isto tako, tu slobodu je imala i Marija, koja je Bogu rekla: „Evo službenice Gospodnje!”. Po Mariji, po Njenoj čistoj duši i potpunom predanju, Bog se može utjeloviti u Njenoj utrobi koja je čista i nije ranjena istočnim grijehom. Marija je imala priliku birati, mogla je reći i „ne” jer nije znala što sve Bog stavlja pred nju, ali ona prihvaća Božji plan jer vjeruje.

Istaknuto je kako su osobe s invaliditetom često primorane vjerovati osobi do sebe, vjerovati ljudima koji su im dani kako bi im pomagali u njihovoj svakodnevici. Ljudski je da čovjek osjeti tjeskobu jer možda ne razumije svoju životnu situaciju i da mu bude teško, no u tim trenucima valja uvijek pogled podizati prema Bogu. On nije daleki Bog, On ne viče i ne buči, djeluje u skrovitosti, pazi na nas da se ne spotaknemo i čeka da Mu se obratimo, da Mu kažemo: „Gospodine, trebam te, teško mi je. Sad je neizdrživo!” I On je tu, s nama.

Papa Franjo je na ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom uputio poruku ohrabrenja u kojoj između ostalog naglašava: „Crkva vas voli i treba svakoga od vas da ispunite svoje poslanje u službi evanđelja. Sretni smo što nas je kao kršćane zapao taj privilegij, a to postaje i naš poziv: biti Isusovi prijatelji”. Možda nam se čini da nekada nismo dobrodošli u crkvi, nailazimo na razne barijere koje nam priječe ulazak u neki prostor, no možda su puno gore barijere u našim srcima. Crkva je pozvana biti ona koja će rušiti barijere i u čijem će se okrilju svatko osjećati dobrodošlim i doživjeti iskustvo prijateljevanja s Isusom.

Vlč. Leonardo Šardi u zaključku homilije istaknuo je riječi pape Franje: „Iz prijateljstva s Gospodinom dolazi također naš poziv. On nas je izabrao da donesemo mnogo roda i da naš rod ostane (usp. Iv 15, 16). Predstavljajući se kao pravi Trs, želio je da svaka loza, koja je s njim povezana, donese rod. Dà, Isus želi da prispijemo ‘sreći za koju smo stvoreni. On želi da budemo sveti i ne očekuje da se zadovoljimo osrednjim, mlakim, razvodnjenim životom’“ (apostolska pobudnica Gaudete et exsultate, 1).