Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje u prigodi Dana grada Otoka

Otok (IKA)

Dan grada Otoka slavi se 13. srpnja, na svetkovinu Majke Božje Bistričke, a proslava je započela misnim slavljem koje je u nedjelju, 10. srpnja predvodio župnik i dekan Otočkog dekanata preč. Antun Knežević.

Nazočili su, uz župljane Župe Otok, vijećnici Gradskog vijeća predvođeni gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem.

U uvodnom dijelu župnik je pozdravio nazočne vijećnike i rekao da ovo misno slavlje prikazujemo za sve žitelje Grada Otoka i za sve poginule branitelje iz Otoka i Komletinaca.

U homiliji župnik se nadovezao na pročitani odlomak iz Evanđelja koji govori o dobrom Samarijancu. Govoreći o dobroti, uz ostalo, istaknuo je četiri karakteristike dobrote, pa u tom smislu rekao: „U Evanđelju se ponovno susrećemo s prispodobom o milosrdnom Samaritancu. Kod svakog čitanja ove prispodobe otkrivamo nešto novo i svatko od nas može u njoj pronaći nešto što misli da je upravo za njega napisano. Ovdje prevladava logika dobrote, a dobrota je puno veći i širi pojam od milosrđa. U ponašanju ovoga Samarijanca možemo zapaziti četiri stvari. On je primijetio čovjeka u potrebi, sagnuo se do njega, podigao ga i, konačno, ostavio novac za njegovo liječenje i skrb“.

Potom je obrazložio četiri obilježja dobrote: „Prva karakteristika dobrote je da primijetimo drugoga i da taj drugi ima potrebu za nečim. Logikom nemiješanja možemo ići dok je onome drugome dobro, ali u nevolji moramo se odazvati pozivu u pomoć. Druga karakteristika dobrote je da se spustimo do drugoga, da se sagnemo prema njemu. Ovo znači da se počnemo zanimati za drugoga. Kad je riječ o ljudskim sudbinama, tada ravnodušnosti nema mjesta. Treća je karakteristika dobrote podignuti drugoga, potruditi se pomoći onomu koji je u nevolji. Ovdje se ugrađuje milosrđe kako čitamo u Katekizmu Katoličke Crkve: ‘Djela milosrđa su očitovanje ljubavi putem kojih priskačemo u pomoć našemu bližnjemu bilo u tjelesnoj, bilo u duhovnoj potrebi!’ Četvrta karakteristika je velikodušnost. Na žrtvu se ne gleda s računicom, već se gleda na čovjeka koji je u svome jadu upućen na nas. Dobrota nema cijenu!“.

Na kraju homilije preč. Knežević je rekao: „I ono što nam ova prispodoba želi poručiti jest da je u njoj, kao i u svim ostalima, Isus prikazao samoga sebe i govorio o svome nebeskom Ocu punom dobrote i milosrđa“. Na misi je pjevao župni Mješoviti zbor „Bl. Alojzije Stepinac“ pod ravnanjem zborovođe Jana Valenćika.