Budi dio naše mreže
Izbornik

Mjesečna duhovna obnova Zavoda sv. Jeronima u mjestu Santa Severa

Santa Severa (IKA)

Svećenici-studenti Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima, u zajedništvu s rektorom Markom Đurinom i vicerektorom Markom Škrabom te redovnicama i djelatnicama Zavoda, sudjelovali su u subotu 13. travnja na mjesečnoj duhovnoj obnovi održanoj u Domu Marije Tješiteljice (Domus Maria Consolatrice) u mjestu Santa Severa, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Rima.

Duhovna obnova sastojala se od nagovora duhovnika o. Alana Modrića, mogućnosti za sakrament pomirenja i osobnu molitvu te euharistijskog slavlja koje je predvodio rektor Zavoda Đurin, dok je propovijedao duhovnik o. Modrić.

U duhovnom nagovoru kojeg je naslovio „Ti idi za mnom“, polazeći od ulomka Iv 21,18-23 koji donosi Isusov razgovor s Petrom nakon uskrsnuća s obzirom na njegove daljnje sumnje, strahove i lutanja, o. Modrić analizirao je obrasce ponašanja i drugih učenika koji su nakon Uskrsa, kao i Petar, ostali živjeti u duhovnom stanju Velikog petka, počevši od Marije Magdalene, preko dvojice učenika na putu u Emaus te zaključivši slučajem apostola Tome. Nakon osvrta na tu trojicu protagonista, o. Modrić vratio se apostolu Petru te objasnivši problem njegova pristupa očita u ulomku, nazočnima je uputio poruku kako su u svom nasljedovanju Krista pozvani, ne slijediti putove koje je Bog namijenio specifično za druge, već je potrebno hodati putem koji je Uskrsli utro za nas same, izbjegavajući uspoređivanje s drugima i uspoređujući se isključivo s Kristom budući da je najvažnija zadaća u životu postati kristolik.

U homiliji koju je temeljio na ulomku Evanđelja koji opisuje Isusovo ukazanje učenicima u oluji (Iv 6,16-21), o. Modrić okupljene je pozvao da u svojim životnim olujama i tamama prepoznaju prisutnost Uskrslog Gospodina oslanjajući se na Njegovu riječ „Ja sam“, koja donosi mir, sigurnost i hrabrost.

Na kraju mise rektor Đurin zahvalio je predvoditelju duhovne obnove o. Modriću na upućenim riječima.