Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa Domagoja Tujmera na Trnjanskoj Savici

Zagreb (IKA)

U Župi blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u nedjelju 5. svibnja svoju je mladu misu predslavio vlč. Domagoj Tujmer. Riječ je o drugoj mladoj misi u petnaestak dana, opet u okrilju OŠ Jure Kaštelana, dugogodišnjoj privremenoj lokaciji ove župe.

Sudionike misnoga slavlja i mladomisnika prvo je pozdravio župnik Antun Vukmanić iznimno radostan zbog još jedne mlade mise u Župi, a i zbog svojega srebrnog jubileja. Prisjetio se da i sam u početku nije previše pozornosti pridavao iskazima sadašnjeg mladomisnika da želi biti svećenik, jer se pokušavao izboriti za zgradu crkve koja je Župi nužno potrebna.

No, kako je vrijeme odmicalo, a zgrada crkve nije bila izgledna, usredotočio se pravodobno na svekoliku podršku kandidatima za svećeništvo iz naše Župe – Marku Dominiću i Domagoju Tujmeru – koji su  ustrajali i došli do svećeništva.

U ime župljana mladomisnika i sve nazočne misnomu slavlju zatim je pozdravila Marija Znika, dugogodišnja tajnica Župnoga pastoralnoga vijeća. Istaknula je posebno mladomisnikovu ustrajnost da, usprkos raznovrsnim preprekama, završi studij i dođe do svećeništva. Poželjela mu je obilje Božjega blagoslova u plodonosnom radu na Božjoj njivi te da riječju i djelom  proslavlja Gospoda kao vrstan svećenik slijedeći izabrano mladomisničko geslo: ”U tebe se, Gospodine uzdam!”
Vlč. Majk Rušec, pjevao je evanđelje, što je bilo posebno dojmljivo, a zatim i propovijedao. Misna su mu čitanja i odlomak iz Evanđelja po Mateju bili poticaj da se u propovijedi, uz ostalo, osvrne na radost koju nosi mlada misa u Župi. Rekao je da bi se,  gotovo parafrazirajući tekst proroka Zaharije,  moglo reći kako i Trnjanska Savica ima razloga uskliknuti ovoga sunčanog jutra poput Kćeri sionske jer ju je pohodio Gospodin u sakramentu svetoga reda darujući joj mladomisnika. Gospodin nam želi dati svoj mir i ljubav. Svoju  ljubav želi nam dati ne samo očima vjere nego i u osobi mladomisnika. Promatrajući mladomisnika, čovjek se zapita što se to dogodi u ljudima da ostave sve oko sebe i, slijedeći Božji poziv, postanu izvorom ljubavi Božje. Podsjetio nas je kako su u prošlom ratu mnogi mladi položili život za domovinu. I svećenik je pozvan umirati sebi i svijetu svakoga dana.

Osvrnuvši se na aktualne tegobe današnjega svijeta, rekao je neka se ne uznemiruje srce naše pred tim tegobama.
“Bog itekako voli svoj narod. Duh Božji poziva nove radnike na svoju njivu, kao i  našega mladomisnika. U životu ima mnogo uspona i padova: posrćemo i padamo. I sv. Ivan apostol nije bio pošteđen napora koje je kao apostol morao podnijeti. I kad Isus zove da se uzme Njegov jaram, taj se jaram razlikuje od drugih jarmova jer to je jaram Gospodinove milosti i pomoći. Bog je mladomisniku ostavio slobodu da ga nasljeduje u svemu pa i u Njegovu Gestemaniju”.
”Pa i kad ti probodu srce, ostaje ti znak Gospodinov. Daj da i tvoje srce bude sjedinjeno s Gospodinovim u euharistiji”, rekao je propovjednik. Poželio je mladomisniku da ga na svakom njegovu putu prati i nadahnjuje naš najvjernija odvjetnica – Majka Božja Marija. I zaključio rekavši: ”Kreni čuvaru srca Sina Božjega, zazovi ime Gospodnje! Svojim riječima i životom ustupi mjesto Kristu raspetom!”

Mladomisnik je na kraju misnoga slavlja zahvalio Bogu i svojoj obitelji na daru života, svojoj Župi i Gospićko-senjskoj  biskupiji na podršci da ustraje na putu svećeništva, svima koji su svojom molitvom  tome pridonijeli, kao i svima koji su omogućili  ovako svečanu proslavu mlade mise.

Mladomisnici koji su sudjelovali na svetoj misi udijelili su zatim zajednički svoj mladomisnički blagoslov nazočnima. Svečanom ozračju  mlade mise pridonijele su i djevojke u narodnim nošnjama noseći darove za misni prinos.

Misno slavlje pratio je skladnim pjevom Mješoviti župni zbor uz orguljsku pratnju Ivana Šćepanovića i  uz dirigiranje Ljubice Vuletić Marjanović.
Svečanost se nastavila u dvorištu škole domjenkom i radosnim druženjem sa župljanima.

Mladoj misi prethodila je u subotu navečer 4. srpnja Molitvena šetnja po Savici s upaljenim svijećama, prinos molitvenih nakana Gospodinu te zatim cjelonoćno klanjanje pred Presvetim koje je završeno u nedjelju ujutro Molitveno-glazbenim programom prije samog početka mise.