Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa don Hrvoja Mandića

Zagreb (IKA)

Don Hrvoje Mandić proslavio je mladu misu u nedjelju 1. kolovoza u župi Blažene Djevice Marije Majke Crkve u zagrebačkoj Trnovčici.

Župljani su se za taj veliki događaj pripremali trodnevnicom koju su predvodila trojica ovogodišnjih mladomisnika iz Riječke nadbiskupije te Porečke i Pulske biskupije koji su, kao i don Hrvoje, članovi javnog vjerničkog društva Omnia Deo. Mladu misu su glazbeno animirale časne sestre iz zajednice Euharistijskog Srca Isusova i Marijina, također ogranka društva Omnia Deo. Na početku mladomisnik je kod križa ispred crkve dobio blagoslov oca Augustina za svoje svećeničko poslanje, a potom je župnik o. Mirko Sadak pozdravio mladomisnika kao i mnoge druge svećenike te brojne okupljene vjernike. Tajnik Pastoralnog vijeća dr. med. Nenad Vukojević poželio je u mladomisniku uime župe dobrodošlicu i izrazio mu čestitke u odabiru svećeničkog zvanja te obećao molitve za buduća poslanja.

Propovijedao je don Josip Radić koji je rekao da je za njega kao svećenika svaka misa mlada misa, a kao već iskusni svećenik posebice osjeća radost posvećenja pri svakoj mladoj misi naših tek zaređenih svećenika. Don Josip je održao nagovor o euharistiji i njezinom značenju za duhovni život svakog vjernika. Potaknuo je brojne okupljene župljane na otkrivanje sakramenta euharistije i svijest o stvarnom Isusovom dolasku u naš konkretni život po primanju Isusa u pričesti. Don Josip je istaknuo da je euharistijski Isus živ i istinit, te da mi na misi sudjelujemo u stvarnoj Njegovoj žrtvi i dan danas. Po toj žrtvi On želi djelovati u nama i s nama kako bi nam udijelio herojsku moć ljubavi u življenju Njegove volje i autentičnog kršćanstva s jasnim kršćanskim integritetom. Propovjednik je također naglasio kako je euharistija temeljni uvjet kršćanskog života, ona je i srce naše vjere jer Bog želi da se Njime hranimo i tako postajemo istinska djeca Božja. Uostalom, aktualni udari i osude na svećenike i Crkvu udar je, nažalost, na euharistiju, zaključio je don Josip, jer je euharistija meta i cilj đavla, da je se makne što dalje od Božje djece. Stoga je pozvao sve okupljene da zavole euharistiju, te naglasio kako je budućnost kršćana živjeti i umirati za euharistiju.

Na kraju mise don Hrvoje je zahvalio svoj Crkvi nebeskoj, Blaženoj Djevici Mariji, svojoj rođenoj kao i duhovnoj obitelji, župniku o. Mirku i župljanima uz svjedočanstvo da se njegov život zaista počeo mijenjati uz redovne odlaske na euharistijska klanjanja te je izrazio veliku želju da i u ovoj župi također procvate pobožnost klanjanja euharistijskom Isusu kako bi svatko mogao doživjeti ta Božja čudesa u svome životu.

Ove godine to je u župi druga mlada misa koju je u lipnju već slavio vlč. Vanja Ćorković. Od osnutka župe Blažene Djevice Marije, Majke Crkve 1993. g. don Hrvoje Mandić peti je svećenik koji dolazi iz župe u Trnovčici.