Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa fra Davida Sedlara

Čakovec (IKA)

U 20. obljetnici Župe sv. Antuna Padovanskoga u Čakovcu, u nedjelju, 5. srpnja slavljena je mlada misa fra Davida Sedlara uz mladomisničko geslo „ Nađoh Davida, slugu svoga, svetim ga svojim uljem pomazah, da ruka moja svagda ostane s njime!“ ( Ps 89,21-22 ).

Slavlje je započelo roditeljskim blagoslovom u obiteljskoj kući, a zatim se u procesiji krenulo prema župnoj crkvi. U procesiji su sudjelovali svećenici, bogoslovi, sjemeništarci, članovi obitelji, rodbina, prijatelji, župljani, vjernici, Puhački orkestar grada Čakovca i Zrinska garda.

Procesiju su u crkvi pjesmom pozdravili zbor Župe sv. Antuna i članovi zbora iz crkve Sv. Nikole. Prve riječi zahvale Bogu na ovom slavlju podrške i ponosa fra Davidu je uputio uime cijele župne zajednice Đuro Bel. Nakon njega radost ulaska u zajednicu prezbitera zaželio mu je župnik fra Tomislav Božiček. Podijelio je s vjernicima sjećanje na svoje ređenje te mu zaželio da osjeća Božju ruku i milost koja će ga voditi u služenju Bogu i ljudima.

Na misi su sudjelovali mladomisnici Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda koji su zajednički primili red prezbitera u Mariji Bistrici, fra Željko Železnjak, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Nikole Čakovec, fra Dragutin Bedeničić iz župe Svete Obitelji u Osijeku, fra Josip Župan iz sv. Nikole iz Čakovca, fra Josip Sedlar (brat mladomisnika) koji studira u Rimu, fra Krunoslav Kocijan, odgojitelj provincijskih juniora, koji zbog potresa u Zagrebu trenutačno boravi u Samoboru, fra Ivica Pećnik, koji službuje u HKM u Beču, fra Matija Marijić iz Župe sv. Filipa i Jakova apostola iz Vukovara, fra Tomislav Božiček, domaćin i župnik.

U homiliji fra Dragutin Bedeničić između ostaloga je istaknuo: “Naš Bog poziva nas pokazati ono što jesmo. Jesam li ja onaj koji ću i danas drugome koji je u potrebi pokazati da i kraj njega prolazi živi Bog, koji mu želi pomoći i koji mu želi olakšati životne poteškoće? Slijedim li ja svojim djelima, ne samo riječima, kršćanski nauk? Jesam li osoba koja odmah poklekne pred poteškoćama? Ogovaram li sve i svakoga, klevećem li one koje susrećem? Imam li mira u svojoj duši? Znam li taj mir prenijeti na svoje bližnje? Jesu li za mene pozitivne samo materijalne vrijednosti?“

Zahvalio je fra Dragutin „Bogu na daru predivnog života, na daru poziva kojim je pozvao fra Davida i na odgovoru na taj poziv, kao i na ovom danu ispunjenom radošću, veseljem i vjerom. Zahvalio je roditeljima, braći i sestrama, rodbini, učiteljima, redovnicama i franjevcima na njegovom putu prema redu prezbitera“.

Nakon misnog slavlja mladomisnik je podijelio pojedinačni mladomisnički blagoslov.

Prije mlade mise održana je duhovna priprema. Prvi dan molila se krunica Otajstva svjetla. Misno slavlje predvodio je fra Marko Pustišek, župnik iz župe sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru, koji je fra Davida vodio za vrijeme đakonata. Misno slavlje animirali su mladi FRAMA-e iz Bjelovara.

Fra Ivica Miklenić, gvardijan franjevačkog samostana u Varaždinu, pohodio je župu drugoga dana trodnevnice. Govoreći o fra Davidu, rekao je, kako je rasla crkva Sv. Antuna, tako je rastao i fra David zajedno s njom. Posebno dijete koje je od svoje najranije mladosti služio kao ministrant za oltarom Gospodnjim.

Trećega dana duhovne pripreme misu je predvodio fra Zdravko Lazić, gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu.

„Obećajmo fra Davidu naše ustrajne molitve – potrebne su, potrebnije prije vašeg uzajamnog ponosa – njega na vas i vas na njega“, potaknuo je fra Zdravko.